Ώρες κοινής ησυχίας 2024 – Τι ισχύει για πολυκατοικία

0
763
wres koinis isixias 2024 polikatoikia
Ποιες οι ώρες κοινής ησυχίας 2024. Τι ισχύει για πολυκατοικίες

Την 1η Απριλίου οι ώρες κοινής ησυχίας 2024 και όσοι τις παραβιάζουν έρχονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα. Το ίδιο ισχύει και για όσους μένουν σε πολυκατοικία.

Οι ώρες κοινής ησυχίας αλλάζουν δύο φορές τον χρόνο και η μία είναι τον Απρίλιο. Πάμε να δούμε αναλυτικά ποιες είναι, τι ισχύει και ποια τα πρόστιμα.

Πότε αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας το 2024

Από την 1η Απριλίου του 2024 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2024 οι ώρες κοινής ησυχίας είναι κοινές.

Και θα είναι οι εξής: 15.00 έως 17.30 και από 23.00 έως 07.00

Ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας για τον χειμώνα

Από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως και τις 31 Μαρτίου 2024 θα βρίσκονται σε ισχύ οι χειμερινές ώρες κοινής ησυχίας.

Αυτές είναι:

από 15.30 έως 17.30 (μεσημβρινή)

από 22.00 έως 07.30 (νυχτερινή)

Βαριά η ποινή αν παραβιάσεις τις ώρες κοινής ησυχίας 2024

Ο νόμος προβλέπει ότι «οι παραβάσεις των προεδρικών διαταγμάτων της παραγράφου 1 περίπτωση α΄ του άρθρου 12 του ν. 1481/1984 και των αστυνομικών διατάξεων της παραγράφου 3 εδάφιο β΄ του ίδιου άρθρου τιμωρούνται με φυλάκιση έως πέντε μηνών ή χρηματική ποινή έως εκατόν πενήντα ημερήσιες μονάδες»

Τι απαγορεύεται να κάνετε τις ώρες κοινής ησυχίας

  • Οι εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του Διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
  • Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου, ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου, τηλεόρασης σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί, και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικίες, ή σε άλλους ιδιωτικούς χώρους.
  • Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, στις πλατείες και στους δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
  • Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενεία, σφαιριστήρια, ή σε άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και οι συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
  • Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΧΙ, κ.λ.π.) η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε, ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου οχήματος, το οποίο είναι σε στάση.
  • Η χρήση σειρήνων, ή άλλων ηχητικών οργάνων, ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.