Βγάλε ΕΔΩ προσωπικό αριθμό πολίτη στο gov.gr με ΑΦΜ

0
858
prosopikos arithmos politi afm gov.gr
Πότε η αίτηση στο gov.gr για προσωπικό αριθμό του πολίτη

Ο προσωπικός αριθμός του πολίτη έρχεται τον Δεκέμβριο και κάθε πολίτης θα μπορεί πάρα πολύ απλά με αίτηση στο gov.gr και με το ΑΦΜ του να τον βγάλει.

Η διαδικασία θα είναι πανεύκολη και θα γίνεται όπως σε όλες τις υπηρεσίες του gov.gr. Προσοχή η πλατφόρμα δεν έχει ακόμη ανοίξει, ενώ δεν γνωρίζουμε πως θα λέγεται.

Το σίγουρο είναι πως θα την κάνετε ΕΔΩ.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόσωπικός αριθμός του πολίτη θα βρίσκεται και στις νεες ταυτότητες, αλλά από τον Δεκέμβριο.

Πώς βγάζω προσωπικό αριθμό με ΑΦΜ στο gov.gr

Θα μπαίνετε στο gov.gr και λογικά με τους κωδικούς Taxisnet και το ΑΦΜ σας θα βγάζετε τον προσωπικό αριθμό πολίτη.

Ο προσωπικός αριθμός θα είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ακόμα ψηφία.

Έρχεται το νέο wallet

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο Open, σημείωσε πως «η επόμενη μέρα είναι το νέο wallet, η νέα εφαρμογή στο κινητό που με την έγκρισή του ο πολίτης θα μπορεί να διεκπεραιώνει τις δουλειές του χωρίς να χρειάζεται να προσκομίζει κανένα έγγραφο».

Στο μεταξύ έκανε λόγο για την χρήση της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς όπως είπε μπορεί να μας δώσει έγκαιρη πρόγνωση ή στις περιπτώσεις πυρκαγιών «με συστήματα που έχουν αναπτυχθεί με λέιζερ να έχεις ένα γρήγορο σήμα ότι πιθανόν σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή να έχεις πυρκαγιά. Ήδη δοκιμάζουμε τέτοια συστήματα ώστε την επόμενη περίοδο να τα έχουμε σε χρήση», ενώ επανέλαβε την πλατφόρμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών για ακαθάριστα οικόπεδα. «Από 1η Μαΐου όλα αυτά θα είναι ηλεκτρονικά, ο πολίτης θα ξέρει πως το οικόπεδό του θα πρέπει να είναι καθαρό, θα λάβει ένα μήνυμα και εάν δεν το κάνει θα επιβάλλεται αυτόματα και ηλεκτρονικά από τον δήμο το πρόστιμο».

Ραντεβού για νέες ταυτότητες 2023 ΕΔΩ στο gov.gr 

Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου άνοιξε η αίτηση για τις νέες ταυτότητες στο gov.gr. Αναλυτικές οδηγίες για αιτήσεις και δικαιολογητικά. Τι στοιχεία έχουν οι νέες ταυτότητες.

Πώς και πού η αίτηση για νέα ταυτότητα στο gov.gr

Η έκδοση νέων ταυτοτήτων θα γίνεται στα αστυνομικά τμήματα, αφού προηγηθεί αίτηση στο gov.gr για ραντεβού.

Η αίτηση για το ραντεβού θα γίνεται ΕΔΩ σε ειδική πλατφόρμα.

Η είσοδος θα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet που διαθέτετε.

Θα πρέπει στη συνέχεια να βάλετε τα εξής στοιχεία:

 • το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου που επιθυμεί την έκδοση νέας ταυτότητας
 • τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email)
 • τη διεύθυνση κατοικίας σας
 • τον αριθμό του τηλεφώνου σας (προαιρετικά)

Έπειτα, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα SMS, μέσω του οποίου θα επιβεβαιώνεται το ραντεβού.

Για να παραλάβει την ταυτότητα θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα 7 με 10 μέρες.

Πρόκειται για μία ασφαλή, εύκολη και άμεση διαδικασία. Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Για λόγους διευκόλυνσης, η διαδικασία έκδοσης θα γίνεται κατόπιν ραντεβού (στα πρότυπα των ραντεβού για τον εμβολιασμό). Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Πόσο κοστίζει η νέα ταυτότητα

Για να εκδώσετε τη νέα ταυτότητα θα πρέπει να πληρώσετε 10 ευρώ ηλεκτρονικά.

Θα ισχύουν για 10 χρόνια, μετά θα πρέπει να αλλάξουν ξανά.

Δικαιολογητικά για να ανανεώσω την παλιά ταυτότητα στο gov.gr

Για την αντικατάσταση παλιάς ταυτότητας θα υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά στην αρμόδια αστυνομική αρχή:

 • Μία φωτογραφία, σε ψηφιακή μορφή, η οποία θα εκδίδεται με μέριμνα του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του εγγράφου 9303 του ICAO.
 • Η φωτογραφία θα μπορεί να λαμβάνεται είτε απευθείας από τις αρχές έκδοσης, είτε θα την προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος εντός εξωτερικού ψηφιακού δίσκου μνήμης (τύπου usb stick) τηρώντας τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
 • Εφόσον, ο ενδιαφερόμενος έχει πρόσβαση στην εφαρμογή myPhoto του gov.gr, η εν λόγω φωτογραφία θα μπορεί να λαμβάνεται με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές και να αναρτάται από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες φωτογράφους στην εν λόγω εφαρμογή, απ’ όπου την ανακτά ο υπάλληλος της αρμόδιας Αρχής έκδοσης.

Ποια δικαιολογητικά θα έχω για να βγάλω νέα ταυτότητα

Μετά το ραντεβού στο gov.gr, την ημέρα του ραντεβού θα πρέπει να πάτε με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα ΑΤ.

Αν είναι η πρώτη φορά, για την έκδοση δελτίου ταυτότητας τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσετε είναι τα εξής:

Για την έκδοση Δελτίου Ταυτότητας υποβάλλονται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο, στην αρμόδια αστυνομική αρχή, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Δύο (02) πρόσφατες ασπρόμαυρες φωτογραφίες (για ταυτότητα), διαστάσεων 3,6*3,6 cm.

2. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των στοιχείων του αιτούντος, από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ), του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εκτυπώνεται και διατίθεται στον αιτούντα σε έντυπη μορφή προς υπογραφή. Η διαδικασία αναζήτησης των στοιχείων μέσω του (ΟΠΣΕΔ), δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Ο δήμος στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο αιτών δεν διαθέτει διαδικτυακές υπηρεσίες πρόσβασης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) και
 • Δεν είναι εφικτή η διασύνδεση στις διαδικτυακές υπηρεσίες πρόσβασης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) του δήμου στα δημοτολόγια, του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο αιτών.

3. Αίτηση έκδοσης δελτίου ταυτότητας, η οποία συμπληρώνεται από την αρμόδια Αρχή έκδοσης με βάση τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερομένου, όπως αυτά προκύπτουν από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) του Υπουργείου Εσωτερικών ή από το πιστοποιητικό γέννησης. Η αίτηση εκτυπώνεται και διατίθεται στον αιτούντα σε έντυπη μορφή προς υπογραφή.

5. Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων «ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ και ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ» των ενδιαφερόμενων, με λατινικούς χαρακτήρες (εφόσον επιθυμείτε αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων διαφορετική του προτύπου ΕΛΟΤ 743, υποβάλλοντας παράλληλα και σχετική υπεύθυνη δήλωση).

6. Για την έκδοση του δελτίου ταυτότητας, απαιτείται η βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από έναν μάρτυρα. Σε περίπτωση ανηλίκου, η βεβαίωση των στοιχείων του γίνεται από έναν γονέα του ή από εκείνον που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του.

Ποια στοιχεία θα έχει η νέα ταυτότητα

Στο μπροστινό μέρος του νέου δελτίου ταυτότητας θα υπάρχει η φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται ακόμη:

Επώνυμο, Όνομα, Φύλο, Ιθαγένεια, Ημερομηνία Γέννησης, Ημερομηνία Έκδοσης και Ημερομηνία Λήξης, Αρχή Έκδοσης και Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας (Card Access Number). Επίσης θα εμφανίζεται και η υπογραφή του κατόχου.

Στο πίσω μέρος της ταυτότητας νέου τύπου θα αναγράφονται:

Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος Γέννησης, Ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας) και Ομάδα Αίματος (προαιρετικά). Στο κάτω μέρος της οπίσθιας όψης θα βρίσκεται η Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης (Machine Readable Zone) με το ενσωματωμένο τσιπ.

Στον ανέπαφο χώρο αποθήκευσης περιλαμβάνονται:

 • Φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή
 • Στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης
 • Δύο δακτυλικά αποτυπώματα
 • Επώνυμο πατρός
 • Επώνυμο μητρός
 • Δήμος εγγραφής και αριθμός δημοτολογίου
 • Τόπος έκδοσης