Τι θα γίνει αν δεν ψηφίσω στις εκλογές 2023; Πάω φυλακή;

0
12459
pou psifizo 2023 ekloges
Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023. Τι θα γίνει αν δεν έχω ταυτότητα.

Ώρα για εκλογές 2023! Αυτές οι κάλπες είναι αμφίρροπες, με το αποτέλεσμα των εκλογών να βγαίνει νωρίτερα. Όμως από Δευτέρα… κυβέρνηση δεν θα υπάρξει, αφού είναι σχεδόν απίθανο ένα κόμμα να συγκεντρώσει το ποσοστό για αυτοδυναμία, αφού ισχύει το σύστημα της απλής αναλογικής.

Οι πολίτες θα πάνε αύριο στο εκλογικό τους κέντρο που θα δουν ΕΔΩ και με τα απαραίτητα έγγραφα θα ψηφίσουν.

Όσοι δεν καταφέρουν να πάνε στο εκλογικό τους διαμέρισμα και έχουν προνοήσει θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους, όσοι πάλι δεν έκαναν την αίτηση στο gov.gr για ετεροδημότευση, και δεν καταφέρουν να πάνε στην εκλογική τους περιφέρεια, τότε θα απέχουν από αυτές τις εκλογές.

Τι ισχύει για όσους δεν ψηφίσουν στις εκλογές 2023 – Ο νόμος

Ο νόμος ορίζει κάποιες συνέπειες για όσους δεν πάνε να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, ωστόσο οι συνέπειες παραδοσιακά δεν ασκούνται σε κανέναν που δεν πάει να ψηφίσει. Η σχετική νομοθεσία ορίζει πως η μη προσέλευση στις κάλπες δικαιολογείται μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

«Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική (άρθρο 51 παρ. 5 του Συντάγματος και άρθρο 6 παρ. 2 του π.δ. 26/2012)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών για τις εκλογές.

Ο νόμος αναφέρει πως: όσοι δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η νομοθεσία επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

Σημειώνεται πως όσοι και όσες δεν έχουν μεταφέρει τα δικαιώματά τους στον τόπο διαμονής τους ή δεν έχουν κάνει αίτηση ετεροδημότη, θα πρέπει να ταξιδέψουν στην περιφέρεια, όπου έχουν τα δικαιώματά τους. Για τον λόγο αυτό, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να δίνουν -σύμφωνα με το νόμο- ειδική εκλογική άδεια στους εργαζόμενους.

Πού ψηφίζω 2023: Εδώ θα δείτε το εκλογικό κέντρο στο gov

Μπαίνετε στην ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΣ στο gov.gr, βάζετε τα στοιχεία σας και σας ανοίγει μία ειδική καρτέλα, όπου γράφει το εκλογικό κέντρο, δηλαδή, το σχολείο, που θα ψηφίσετε, καθώς και έναν χάρτη που δίνει το ακριβές στίγμα του σχολείου σας.

Δύο τρόποι για να δείτε το σχολείο σας μέσω του «Μάθε πού ψηφίζεις 2023»

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

  1. Βάζετε απλά τον εκλογικό σας αριθμό και το Επώνυμό σας.
  2. Αν δεν ξέρετε ποιος είναι ο εκλογικός σας αριθμός, τότε βάζετε τα παρακάτω στοιχεία:
  • Επώνυμο, ολογράφως
  • Όνομα, τα δύο πρώτα γράμματα
  • Όνομα μητέρας, τα δύο πρώτα γράμματα
  • Όνομα πατέρα, τα δύο πρώτα γράμματα
  • Χρονολογία γέννησης π.χ 1988

Πού ψηφίζω 2023: Το εκλογικό κέντρο από το τηλέφωνο

Υπάρχει και ο τρόπος χωρίς το gov.gr, με ένα τηλέφωνο.

Συγκεκριμένα είναι σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Μάλιστα, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Πού θα δούμε αποτελέσματα – Ο ιστότοπος ekloges.ypes.gr

Εκτός από τα κανάλια, που θα έχουν συνεχή ροή με τα αποτελέσματα, θα μπορείτε να δείτε εύκολα και γρήγορα από τον υπολογιστή σας, τα αποτελέσματα για τις εκλογές 2023, μέσω του ekloges.ypes.gr του υπ. Εσωτερικών.

Αρχικά πατήστε ΕΔΩ

Στη συνέχεια, θα πατάτε ανά νομό και θα βλέπετε τα αποτελέσματα.