Τεράστιες αυξήσεις στα Διόδια από Σεπτέμβριο – Νέες τιμές

0
1425
diodia auxiseis times
Νέες τιμές στα Διόδια μετά τις αυξήσεις

Σαν να μην έφταναν οι τεράστιες αυξήσεις σε σούπερ μάρκετ, εισιτήρια και καύσιμα, έρχονται νέες μεγάλες στα Διόδια. Αφού λοιπόν δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε με πλοία και αεροπλάνα, εξαιτίας του υψηλού κόστους, φαίνεται πως και το ταξίδι με το αυτοκίνητο – πέρα του κόστους των καυσίμων – να γίνεται απλησίαστο.

Ρεπορτάζ του Alpha αναφέρει πως από τον Σεπτέμβριο τα διόδια θα πάρουν «φωτιά» με αυξήσεις που υπολογίζονται στο 12%.

Γιατί γίνονται αυξήσεις στα Διόδια

Δυστυχώς για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο. Υπενθυμίζεται πως υπήρχε συμφωνία να μην υπάρχει καμία αύξηση εντός του 2023, όμως οι παραχωρησιούχοι αποφάσισαν να αυξήσουν τις τιμές, επικαλούμενοι το υψηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης που έχουν και προχωρούν μονομερώς.

Οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει, τους δίνει το δικαίωνα να κάνουν μονομερώς αυξήσεις.

Οι νέες τιμές στα Διόδια από τον Σεπτέμβριο 2023

Πάντα με βάση ρεπορτάζ του Aplha:

Στα διόδια της Ελευσίνας η αύξηση θα είναι από 12% έως 16% και θα πάνε από 2,10 ευρώ στα 2,40 ευρώ.

Στις Αφίδνες από 3,30 ευρώ θα ανέβουν στα 2,70 ευρώ

Στο Μακρυχώρι στη Λάρισα από 2,50 ευρώ στα 2,90 ευρώ

Αυξήσεις στα Διόδια: Τι απαντά η κυβέρνηση

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνει ότι «το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των Εταιρειών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου:

«Οι Παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων ζήτησαν, στις 3 Ιουλίου 2023, με επιστολή τους προς την Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών, με κοινοποίηση στο Γραφείο Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, τη Γενική Γραμματεία Υποδομών και τη Διεύθυνση Δ17 του Υπουργείου, συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή με αντικείμενο την αναπροσαρμογή διοδίων τελών για το έτος 2023, στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου των συμβάσεων παραχώρησης.

Εξαιτίας της σημασίας του ζητήματος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ειδικότερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, συναντήθηκαν, στις 18 Ιουλίου 2023 και στις 24 Ιουλίου 2023, με τους κ.κ. Δημήτριο Γκατσώνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.», Παναγιώτη Παπανικόλα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», Γεώργιο Συριανό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.» και Ροδιανό Αντωνακόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» / «ΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.».

Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη για το 2023.

Προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι Παραχωρησιούχοι, με επιστολή τους στις 28 Ιουλίου 2023, απευθυνόμενοι και πάλι στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, επικαλούμενοι τις συναντήσεις που τους «παραχώρησε» ο Γενικός Διευθυντής, που όμως δεν συμμετείχε σε αυτές, και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αποφάσισαν, επιδεικνύοντας αναξιοπιστία, να προβούν σε σημαντική αύξηση των διοδίων από τον επόμενο μήνα. Προχώρησαν δε, μεταγενέστερα, σε δημοσιοποίηση της σχετικής πρόθεσης.

Το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των Εταιρειών».