Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023 – Δες εδώ

0
1016
pou psifizo
Δες πού ψηφίζεις στις εκλογές 2023

Σε λίγες ημέρες έρχονται οι πρώτες εκλογές 2023 και με λίγα κλικ, εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο θα δεις «πού ψηφίζω» για το 2023.

Είναι μία διαδικασία που υπήρξε και στις εκλογές του 2019 και διευκόλυνε πολύ εκατομμύρια Έλληνες, καθώς έμαθαν αμέσως σε ποιο σχολείο πρέπει να ψηφίσουν.

Εκλογές 2023: Δες πού ψηφίζεις με ένα κλικ

Το υπ. Εσωτερικών έχει δημιουργήσει μία ειδική σελίδα για να βλέπεις, βάζοντας μερικά στοιχεία που ψηφίζεις για το 2023.

Πάτα σε αυτόν τον σύνδεσμο:  «Μάθε πού ψηφίζεις»

Απαραίτητα στοιχεία για να δεις πού ψηφίζεις στις εκλογές 2023

Υπάρχουν δύο τρόποι για να βρεις το εκλογικό σου κέντρο στον Δήμο που ψηφίζεις.

  1. Ο πιο απλός είναι να συμπληρώσεις τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό και το επώνυμό σου.

2. Ο δεύτερος είναι συμπληρώνοντας το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σου, όπως και τα πρώτα δύο γράμματα από τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας σου. Προσθέτεις τη χρονολογία γέννησή σου.

Αν μπείτε τώρα θα δείτε μόνο τον εκλογικό σας δήμο, δεν θα μπορέσετε να δείτε το σχολείο όπου ψηφίζετε.

Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.