Πού ψηφίζω 2023 – Δες εδώ αν άλλαξες εκλογικό κέντρο

0
21910
pou psifizo 2023
Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023

Αναλυτικά πώς θα δείτε στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Πού ψηφίζω 2023» σε ποιοι εκλογικό κέντρο θα ψηφίσετε.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ρυθμό εκλογών, με τους υποψήφιους των κομμάτων και τους αρχηγούς των πολιτικών παρατάξεων να «οργώνουν» την Ελλάδα στη μάχη της ψήφου.

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν οι 17άρηδες, αλλά και οι Έλληνες του εξωτερικού.

Οι υπόλοιποι θα ασκήσουν κανονικά το εκλογικό τους δικαίωμα σε κάποιο από τα εκλογικά κέντρα / σχολεία που θα βρουν μέσω της ειδικής εφαρμογής του ΥΠΕΣ «Πού ψηφίζω 2023».

Για τους ετεροδημότες οι αιτήσεις στο gov.gr για αλλαγή εκλογικού κέντρου, ώστε να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους τελείωσαν!

Ας δούμε παρακάτω αναλυτικό οδηγό για τις εκλογές 2023

Πού ψηφίζω 2023 – ΕΔΩ θα δεις σε ποιο σχολείο ψηφίζεις στις 21 Μαΐου

Το υπ. Εσωτερικών έχει δημιουργήσει μία ειδική σελίδα για να βλέπεις, βάζοντας μερικά στοιχεία που ψηφίζεις για το 2023.

Πάτα σε αυτόν τον σύνδεσμο:  «Μάθε πού ψηφίζεις»

Υπάρχουν δύο τρόποι για να βρεις το εκλογικό σου κέντρο στον Δήμο που ψηφίζεις.

  1. Ο πιο απλός είναι να συμπληρώσεις τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό και το επώνυμό σου.

2. Ο δεύτερος είναι συμπληρώνοντας το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σου, όπως και τα πρώτα δύο γράμματα από τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας σου. Προσθέτεις τη χρονολογία γέννησή σου.

Ακόμα και τώρα λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκλογές θα δείτε μόνο τον εκλογικό σας δήμο και όχι το σχολείο, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει η διαδικασία.

Ετεροδημότες: Πού βλέπουν πού ψηφίζουν το 2023

Ακριβώς η ίδια διαδικασία ισχύει για τους ετεροδημότες. Θα πρέπει αρχικά να ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΕΔΩ, έπειτα θα πρέπει να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία.

  • Επώνυμο, (ολογράφως)
  • Όνομα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
  • Όνομα Πατέρα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
  • Έτος Γέννησης, (4 αριθμοί)
  • Όνομα Μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα),

Εναλλακτικά, μόνο τα πεδία με τον Εκλογικό Αριθμό και το Επώνυμο.

Όσοι μπαίνουν θα δουν στο κάτω μέρος, μετά τα στοιχεία που εμφανίζονται, με έντονα γράμματα τον Δήμο, όπου ψηφίζουν για τις εκλογές 2023.

Εκλογές 2023: Ποιες αιτήσεις ετεροδημοτών κόπηκαν

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν ανανεωθεί και περιλαμβάνουν αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο gov.gr μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023, έκτοτε, από την 1η Μαρτίου και μετά δεν έχουν καταμετρηθεί οι αιτήσεις.

Έτσι αν έχετε κάνει αίτηση πρόσφατα, θα πρέπει να μεταβείτε στον Δήμο, όπου έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα για να ψηφίσετε.

Πού ψηφίζουν ναυτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, στρατιωτικοί

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δήμου και υπηρετούν την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών σ’ άλλο δήμο, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές, είτε στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι, είτε στο δήμο που υπηρετούν. Στην τελευταία περίπτωση εγγράφονται σε ειδικούς καταλόγους.

Καθένας από τους εκλογείς αυτούς, που τοποθετείται με οποιοδήποτε τρόπο για εκτέλεση υπηρεσίας αορίστου χρονικού διαστήματος ή μεγαλύτερου του μήνα στην διοικητική περιφέρεια ενός δήμου στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου δεν είναι εγγεγραμμένος, είναι υποχρεωμένος να δηλώσει το δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος.

Στους εκλογείς που δήλωσαν ότι επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, χορηγείται από τους προϊστάμενούς τους, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών, ειδική άδεια απουσίας για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο. Ο χρόνος αυτός δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής τους άδειας.

Οι εκλογείς αυτοί, παραδίδουν τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία, στην υπηρεσία τους, την αστυνομική τους ταυτότητα και το διαβατήριο.

Έλληνες ναυτικοί, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δήμου του κράτους, που υπηρετούν σε πλοία με Ελληνική σημαία, τα οποία σύμφωνα με τα εγκεκριμένα δρομολόγια ή το πρόγραμμα κινήσεώς τους κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ευρίσκονται σε λιμάνι άλλου δήμου , ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές, στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή στο δημοψήφισμα στο δήμο που βρίσκεται το πλοίο.

Οι ονομαστικές καταστάσεις συντάσσονται και υπογράφονται από τον πλοίαρχο του πλοίου και θεωρούνται, για το γνήσιο της υπογραφής και το αληθές του περιεχομένου τους, από τον προϊστάμενο της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής του δήμου που ναυλοχεί το πλοίο.

Οι εκλογείς αυτοί, παραδίδουν τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία, στην υπηρεσία τους, την αστυνομική τους ταυτότητα και το διαβατήριο.

Σε περίπτωση που οι εκλογείς αυτοί ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους, οφείλουν να προσκομίσουν από τις υπηρεσίες τους βεβαίωση ότι δεν έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Πώς και πού ψηφίζω χωρίς ταυτότητα στις εκλογές 2023

Αν καταλάβετε λίγο πριν την κάλπη ότι δεν έχετε ταυτότητα, υπάρχει τρόπος να ψηφίσετε και χωρίς αυτή.

Στις εκλογές 2019 προβλεπόταν τα εξής:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά.

Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Τι θα γίνει αν δεν πάω να ψηφίσω

Συγκεκριμένα ανέφερες πως οι ψηφοφόροι που δεν θα μπορέσουν να πάνε στον τόπο, όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, μπορούν να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στο δήμο του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση.

Οι δημοτικές αρχές θα εφοδιαστούν με τις σχετικές βεβαιώσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να τις χορηγήσουν στους ενδιαφερόμενους εκλογείς.

Η Εγκύκλιος αναφέρει πως εκτός από τις ανωτέρω αναφερόμενες περιπτώσεις θα υπάρξουν και εκείνες, κατά τις οποίες ορισμένοι εκλογείς δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν για άλλους σοβαρούς λόγους.

Οι εκλογείς αυτοί θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να δικαιολογούν την παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ειδικότερα, στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

Δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι και στρατιωτικοί. Επισημαίνεται ότι για τους στρατιωτικούς δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του αρ.27 της εκλογικής νομοθεσίας(ψηφοφορία στον τόπο που υπηρετούν βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων) κατά τη διενέργεια των εκλογών και για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κ.λπ., στους οποίους, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Γίνεται κατανοητό πως κυρώσεις αν δεν καταφέρεις να ψηφίσεις δεν υπάρχουν, όμως για παν ενδεχόμενο μπορείς να προμηθευτείς το χαρτί από τον Δήμο σου.