Ποιος ο νικητής στις εκλογές 2023

0
1177
ekloges 2023
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον νικητή στις εκλογές 2023

Τα στοιχήματα για τον νικητή στις εκλογές 2023 έχουν αρχίσει και παίρνουν φωτιά μετά και την επίσημη προκήρυξή τους το Σάββατο 22 Απριλίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ περίπου 4 μονάδες. Το προβάδισμα αυτό, όμως, δεν είναι ικανό να της δώσει αυτοδυναμία για σχηματισμό κυβέρνησης. Από την άλλη μία συνεργασία των επόμενων κομμάτων κρίνεται δύσκολη.

Οπότε οι δεύτερες κάλπες για τις εκλογές 2023 είναι σχεδόν μονόδρομος.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές 2023

Στη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» για το διάστημα 3 με 5 Απριλίου η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε το 31,4% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,6%.

Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ στα μέσα Μαρτίου η ΝΔ προηγείτο 31% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοσκόπηση της RASS για το ACTION 24 στις αρχές Απριλίου η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 28,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,1%.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για την Politic η Νέα Δημοκρατία κατέγραφε ποσοστό 31,2% έναντι 26,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι δείχνουν οι στοιχηματικές για τον νικητή των εκλογών

Στη stoiximan οι αποδόσεις για τον νικητή των εκλογών (όχι για σχηματισμό κυβέρνησης) έχουν ως εξής:

  • Νέα Δημοκρατία 1.10
  • ΣΥΡΙΖΑ 6.00
  • ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 300.00
  • ΚΚΕ 2.000.00

Ετεροδημότες: Πού βλέπουν πού ψηφίζουν το 2023

Για να δουν πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες θα πρέπει αρχικά να ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΕΔΩ, έπειτα θα πρέπει να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία.

  • Επώνυμο, (ολογράφως)
  • Όνομα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
  • Όνομα Πατέρα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
  • Έτος Γέννησης, (4 αριθμοί)
  • Όνομα Μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα),

Εναλλακτικά, μόνο τα πεδία με τον Εκλογικό Αριθμό και το Επώνυμο.

Όσοι μπαίνουν θα δουν στο κάτω μέρος, μετά τα στοιχεία που εμφανίζονται, με έντονα γράμματα τον Δήμο, όπου ψηφίζουν για τις εκλογές 2023.

Απαραίτητα στοιχεία για να δεις πού ψηφίζεις στις εκλογές 2023

Υπάρχουν δύο τρόποι για να βρεις το εκλογικό σου κέντρο στον Δήμο που ψηφίζεις.

  1. Ο πιο απλός είναι να συμπληρώσεις τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό και το επώνυμό σου.

2. Ο δεύτερος είναι συμπληρώνοντας το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σου, όπως και τα πρώτα δύο γράμματα από τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας σου. Προσθέτεις τη χρονολογία γέννησή σου.

Αν μπείτε τώρα θα δείτε μόνο τον εκλογικό σας δήμο, δεν θα μπορέσετε να δείτε το σχολείο όπου ψηφίζετε.

Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.