Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω χωρίς ταυτότητα

0
1039
pou psifizo 2023 ekloges
Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023. Τι θα γίνει αν δεν έχω ταυτότητα.

Ώρα για τις εκλογές 2023. Στις 21 Μαΐου στήνονται οι κάλπες με τους ψηφοφόρους να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στις 2 Ιουλίου, αφού δύσκολα ένα κόμμα να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ήδη οι ψηφοφόροι αρχίζουν και προετοιμάζονται για την άδεια που δικαιούνται, να ψάχνουν «πού ψηφίζω το 2023», αλλά και ποιους να ψηφίσουν.

Όμως, υπάρχουν και αυτοί που την ώρα της ψηφοφορίας θα διαπιστώσουν πως κάτι τους λείπει, όπως το απαραίτητο έγγραφο… η ταυτότητα.

Πώς και πού ψηφίζω χωρίς ταυτότητα στις εκλογές 2023

Αν καταλάβετε λίγο πριν την κάλπη ότι δεν έχετε ταυτότητα, υπάρχει τρόπος να ψηφίσετε και χωρίς αυτή.

Στις εκλογές 2019 προβλεπόταν τα εξής:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά.

Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Τι θα γίνει αν δεν πάω να ψηφίσω

Συγκεκριμένα ανέφερες πως οι ψηφοφόροι που δεν θα μπορέσουν να πάνε στον τόπο, όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, μπορούν να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στο δήμο του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση.

Οι δημοτικές αρχές θα εφοδιαστούν με τις σχετικές βεβαιώσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να τις χορηγήσουν στους ενδιαφερόμενους εκλογείς.

Η Εγκύκλιος αναφέρει πως εκτός από τις ανωτέρω αναφερόμενες περιπτώσεις θα υπάρξουν και εκείνες, κατά τις οποίες ορισμένοι εκλογείς δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν για άλλους σοβαρούς λόγους.

Οι εκλογείς αυτοί θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να δικαιολογούν την παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ειδικότερα, στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

Δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι και στρατιωτικοί. Επισημαίνεται ότι για τους στρατιωτικούς δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του αρ.27 της εκλογικής νομοθεσίας(ψηφοφορία στον τόπο που υπηρετούν βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων) κατά τη διενέργεια των εκλογών και για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κ.λπ., στους οποίους, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Γίνεται κατανοητό πως κυρώσεις αν δεν καταφέρεις να ψηφίσεις δεν υπάρχουν, όμως για παν ενδεχόμενο μπορείς να προμηθευτείς το χαρτί από τον Δήμο σου.

Ετεροδημότες: Πού βλέπουν πού ψηφίζουν το 2023

Για να δουν πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες θα πρέπει αρχικά να ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΕΔΩ, έπειτα θα πρέπει να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία.

  • Επώνυμο, (ολογράφως)
  • Όνομα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
  • Όνομα Πατέρα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
  • Έτος Γέννησης, (4 αριθμοί)
  • Όνομα Μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα),

Εναλλακτικά, μόνο τα πεδία με τον Εκλογικό Αριθμό και το Επώνυμο.

Όσοι μπαίνουν θα δουν στο κάτω μέρος, μετά τα στοιχεία που εμφανίζονται, με έντονα γράμματα τον Δήμο, όπου ψηφίζουν για τις εκλογές 2023.