Ετεροδημότες: Πού ψηφίζω 2023 στις εκλογές 25 Ιουνίου

0
16799
pou psifizo 2023
Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023

Στον δρόμο για τις δεύτερες εκλογές 2023 της 25ης Ιουνίου οι ετεροδημότες ψάχνουν πού ψηφίζουν μέσω του «Πού ψηφίζω 2023».

Συγκεκριμένα, αν έχει αλλάξει κάτι τον δεύτερο γύρο εκλογών, αλλά και αν ισχύει η αλλαγή Δήμου που έχουν κάνει στο παρελθόν.

Μάλιστα, ένα μήνυμα fake news που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και ανέφερε πως όσοι κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα μέχρι τις 31 Μαΐου θα ψηφίσουν σαν ετεροδημότες, ΔΕΝ ισχύει σε καμία περίπτωση.

Ας δούμε αναλυτικα.

«Πού ψηφίζω 2023 στις δεύτερες εκλογές ως ετεροδημότης»

Από τη στιγμή που κάποιος ψήφισε ως ετεροδημότης, στον τόπο διαμονής του στις 21 Μαΐου, το ίδιο ακριβώς θα πράξει και στις δεύτερες εκλογές, στις 25 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις», περιλαμβάνονται μεταβολές έως τις 28 Φλεβάρη.

Αν έχεις κάνει αίτηση δηλαδή για ετεροδημότη τον Απρίλιο, θα πρέπει να πας στον τόπο, όπου είναι τα εκλογικά σου δικαιώματα.

Παράδειγμα: Κάποιος που έκανε αίτηση ετεροδημότη στις 28 Απριλίου 2023, έχει τα εκλογικά του δικαιώματα στον Έβρο και κατοικεί στην Αθήνα, δεν θα μπορεί να ψηφίσει στις 25 Ιουνίου στην Αθήνα, αφού η αίτηση του δεν θα εγκριθεί.

Όμως, η αίτηση του θα είναι ενεργή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Απενεργοποιήθηκε το «Πού ψηφίζω 2023»

Προσοχή! Αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα Πού ψηφίζω 2023 δεν λειτουργεί για να βρεις το εκλογικό σου κέντρο.

Αν βάλεις τα στοιχεία σου, δεν θα σου ανοίξει το σχολείο, όπου ψηφίζεις. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου μπορεί να έχει αλλάξει το σχολείο σε σχέση με την 21η Μαΐου.

Οπότε πρέπει να τσεκάρεις ξανά πού ψηφίζεις.

Πού ψηφίζω 2023: Εδώ θα δείτε το εκλογικό κέντρο στο gov

Μπαίνετε στην ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΣ στο gov.gr, βάζετε τα στοιχεία σας και σας ανοίγει μία ειδική καρτέλα, όπου γράφει το εκλογικό κέντρο, δηλαδή, το σχολείο, που θα ψηφίσετε, καθώς και έναν χάρτη που δίνει το ακριβές στίγμα του σχολείου σας.

Δύο τρόποι για να δείτε το σχολείο σας μέσω του «Μάθε πού ψηφίζεις 2023»

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

  1. Βάζετε απλά τον εκλογικό σας αριθμό και το Επώνυμό σας.
  2. Αν δεν ξέρετε ποιος είναι ο εκλογικός σας αριθμός, τότε βάζετε τα παρακάτω στοιχεία:
  • Επώνυμο, ολογράφως
  • Όνομα, τα δύο πρώτα γράμματα
  • Όνομα μητέρας, τα δύο πρώτα γράμματα
  • Όνομα πατέρα, τα δύο πρώτα γράμματα
  • Χρονολογία γέννησης π.χ 1988

Πού ψηφίζω 2023: Το εκλογικό κέντρο από το τηλέφωνο

Υπάρχει και ο τρόπος χωρίς το gov.gr, με ένα τηλέφωνο.

Συγκεκριμένα είναι σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Πού θα δούμε αποτελέσματα – Ο ιστότοπος ekloges.ypes.gr

Εκτός από τα κανάλια, που θα έχουν συνεχή ροή με τα αποτελέσματα, θα μπορείτε να δείτε εύκολα και γρήγορα από τον υπολογιστή σας, τα αποτελέσματα για τις εκλογές 2023, μέσω του ekloges.ypes.gr του υπ. Εσωτερικών.

Αρχικά πατήστε ΕΔΩ

Στη συνέχεια, θα πατάτε ανά νομό και θα βλέπετε τα αποτελέσματα.

Τι ισχύει για όσους δεν ψηφίσουν στις εκλογές 2023 – Ο νόμος

Ο νόμος ορίζει κάποιες συνέπειες για όσους δεν πάνε να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, ωστόσο οι συνέπειες παραδοσιακά δεν ασκούνται σε κανέναν που δεν πάει να ψηφίσει. Η σχετική νομοθεσία ορίζει πως η μη προσέλευση στις κάλπες δικαιολογείται μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

«Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική (άρθρο 51 παρ. 5 του Συντάγματος και άρθρο 6 παρ. 2 του π.δ. 26/2012)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών για τις εκλογές.

Ο νόμος αναφέρει πως: όσοι δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η νομοθεσία επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

Σημειώνεται πως όσοι και όσες δεν έχουν μεταφέρει τα δικαιώματά τους στον τόπο διαμονής τους ή δεν έχουν κάνει αίτηση ετεροδημότη, θα πρέπει να ταξιδέψουν στην περιφέρεια, όπου έχουν τα δικαιώματά τους. Για τον λόγο αυτό, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να δίνουν -σύμφωνα με το νόμο- ειδική εκλογική άδεια στους εργαζόμενους.