Δημοτικός Σύμβουλος 2023: Αποτελέσματα – Ποιοι εκλέγονται

0
556
dimotikos simboulos 2023 lefta apotelesmata dimotikes ekloges
Πόσα λεφτά παίρνει ο Δημοτικός Σύμβουλος 2023

Η ώρα για τους Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, Περιφερειάρχες έρχεται! Οι Δημοτικές εκλογές είναι στις 8 Οκτωβρίου 2023 και τα αποτελέσματα θα τα γνωρίζουμε περίπου στις 10 το βράδυ.

Διαβάστε επίσης: Πόσα λεφτά παίρνει ο Δημοτικός Σύμβουλος 2023

Τα αποτελέσματα για το ποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλέγονται θα βγουν την επόμενη ημέρα ή λίγες ημέρες μετά, καθώς πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία, αφού υπάρχουν χιλιάδες υποψήφιοι.

Τα αποτελέσματα θα μπορείτε να τα δείτε μέσω του ΥΠΕΣ και του ειδικού χάρτη που θαα ανοίξει.

Δημοτικές εκλογές 2023: Πότε βγαίνει Δήμαρχος

Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης αναδεικνύεται οεπικεφαλής του συνδυασμού που έρχεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 43% επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Εάν κάτι τέτοιο δεν γίνει τότε πάμε σε επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή Σε διαφορετική περίπτωση, διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου, μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς.

Πόσες ψήφους πρέπει να πάρει ο Δημοτικός Σύμβουλος 2023

Για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, το απαραίτητο ποσοστό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον αριθμό των μελών του Συμβουλίου και τις επιδόσεις των άλλων συνδυασμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Πόσους σταυρούς βάζω στις Δημοτικές εκλογές 2023

Το πόσους σταυρούς μπορώ να βάλω στο ψηφοδέλτιο διαφέρει ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκει ο ψηφοφόρος.

Σε Δήμο με έως 30.000 κατοίκους οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση.

Προσοχή! Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Πόσους Δημοτικούς ή Περιφερειακούς Συμβούλους θα εκλέξει ο νικητής των εκλογών;

Ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών λαμβάνει κατ’ ελάχιστο τα 3/5 (60%) των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα. Αν το ποσοστό του επιτυχόντος συνδυασμού είναι μεγαλύτερο του 60%, τότε εκλέγει ανάλογο αριθμό Συμβούλων.

Πώς ψηφίζω στις Δημοτικές εκλογές 2023

Με το απαραίτητο έγγραφό τους (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα, βιβλιάριο υγείας) ο εκλογέας πάει στην εφορευτική επιτροπή.
Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Μόλις επαληθευθεί η ταυτότητα του εκλογές, η εφορευτική επιτροπή δίνει έναν φάκελο και τα ψηφοδέλτια.

Οι εκλογείς εισέρχονται στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν. Στη συνέχεια εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις περιφερειακές εκλογές. Στους εκλογείς που ψήφισαν χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της

Πού ψηφίζω στις δημοτικές εκλογές 2023

Όπως και στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουλίου έτσι και στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, αν θέλετε να μάθετε πού ψηφίζετε θα πρέπει να μπείτε στην ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Πού ψηφίζω 2023» και να δείτε το σχολείο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να μπείτε στην εφαρμογή

Προς το παρόν η εφαρμογή δεν δείχνει το σχολείο στο οποίο θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Θα χρειαστείτε κάποια στοιχεία ή τον ειδικό εκλογικό αριθμό (13 ψηφία)

Εάν δεν έχετε τον ειδικό εκλογικό αριθμό τότε θα πρέπει να συμπληρώσετε

Το Επώνυμο ολογράφως

και τους δύο πρώτους χαρακτήρες από το

Όνομα

Όνομα Πατέρα

Όνομα Μητέρας

και το έτος γέννησης

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις Δημοτικές Εκλογές 2023

Δυστυχώς, όσοι είχαν κάνει αίτηση στις εθνικές εκλογές να ψηφίσουν στον Δήμο κατοικίας τους και όχι στον Δήμο, στον οποίο έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν εκεί που επιθυμούν.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ για τις Δημοτικές Εκλογές 2023, αυτό γίνεται μόνο για τις εθνικές εκλογές, για το Ευρωκοινοβούλιο και τα Δημοψηφίσματα.

Έτσι, θα πρέπει να μεταβούν στον τόπο όπου είναι τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Π.χ. Ένας κάτοικος Αθηνών που έχει τα δικαιώματα του στον Έβρο, θα πρέπει να μεταβεί στον Έβρο να ψηφίσει, ακόμη και εάν ψήφισε στην Αθήνα στις εθνικές εκλογές.

Αναλυτικά τι αναφέρει η εγκύκλιος:

Οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και αποδήμων ισχύουν μόνο για τις βουλευτικές εκλογές, τις εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα δημοψηφίσματα.

Στις εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών οι εκλογείς δύνανται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Πώς υπολογίζεται ο μισθός του Δήμαρχου 2023

Ο μισθός τόσο του Δημάρχου όσο και του Αντιδημάρχου υπολογίζεται με βάση τους μόνιμους κατοίκους του εκάστοτε Δήμου.

Οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% του μισθού που αναλογεί στον δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το 21%.

Ας τα δούμε αναλυτικά.

Δήμαρχος ενός Δήμου άνω των 100.000 κατοίκων παίρνει: 4.275 ευρώ

Ο αντιδήμαροχος: 2.137 ευρώ

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου: 897 ευρώ

Δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων είναι ο Δήμος Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πάτρας , Πειραιά, Ηρακλείου, Λάρισας, Βόλου, Περιστέρι, Ρόδου, Ιωαννίων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας, Χαλκίδας, Κέρκυρας, Ευόσμου, Καλλιθέας.

Δήμαρχος ενός Δήμου 20.000 έως 100.000 κατοίκων παίρνει:  3.420 ευρώ

Ο αντιδήμαροχος: 1.710 ευρώ

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου:718 ευρώ.

Δήμαρχος ενός Δήμου κάτων των 20.000 κατοίκων παίρνει: 2.565 ευρώ

Ο αντιδήμαροχος: 1.282 ευρώ

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου: 538 ευρώ

Τα ποσά αυτά φυσικά αυξάνονται αν υπολογιστούν και τα έξοδα παράστασης μετακίνησης κτλ.

Αναλυτικός πίνακας με τα ποσά

Δημοτικές εκλογές 2023: Ο μισθός των Δημοτικών Συμβούλων

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι παίρνουν μια αποζημίωση ανά συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν, της τάξης των 42 ευρώ.

Το ύψος της καταβαλλόμενης αποζημίωσης ανά συνεδρίαση και έως τέσσερις μηνιαίως δε δύναται να υπερβαίνει το 1% της μηνιαίας αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων που είναι 4,275 ευρώ.