Ανοιχτά σούπερ μάρκετ τα Θεοφάνεια 6/1: Τι ισχύει για Σκλαβενίτη, ΑΒ

0
703
souper market wrario katastimatwn
Το ωράριο των σούπερ μάρκετ και καταστημάτων

Η γιορτή των Θεοφανείων φέρνουν αλλαγές στα σούπερ μάρκετ. Καθώς είναι αργία και μεγάλη γιορτή τα καταστήματα θα είναι κλειστά το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024, όπως και τα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε επίσης: Σύγχυση με την Πρωτομαγιά 2024 – Μεταφέρεται η αργία;

Φυσικά θα υπάρξουν και εξαιρέσεις, με κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να παραμένουν ανοιχτές.

Ποια σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά τα Θεοφάνεια 06/01

Κλασικά τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως ο Σκλαβενίτης, τα My Market, Κρητικός θα παραμείνουν κλειστά ανήμερα της αργίας των Θεοφανείων.

Ωστόσο, η αλυσίδα ΟΚ Μarket θα λειτουγήσει κανονικά, με το ωράριο να είναι από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Παράλληλα, ανοιχτά θα παραμείνουν και κάποια σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος στην επαρχία. Πατηστε ΕΔΩ για να τα δείτε.

Τα σούπερ μάρκετ θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου.

Δύο Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα

Καθώς διανύουμε περίοδο εκπτώσεων τα καταστήματα θα ανοίξουν τις επόμενες δύο Κυριακές. Δηλαδή, στις 14 Ιανουαρίου και στις 21 Ιανουαρίου με το ωράριο να είναι :11:00 με 18:00.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πως θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ τις δύο Κυριακές.

Πώς αμείβεται η εργασία τα Θεοφάνια 2024

  • Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν.

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, όπως τα Θεοφάνια, καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους-ες αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους-ες αμείβονται με μισθό, δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή, πέραν του μηνιαίου μισθού τους.

Κατ’ εξαίρεση, εάν παρασχεθεί εργασία σε επιχειρήσεις, που αργούν  κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και για έκτακτο λόγο λειτουργήσουν, με τις νόμιμες διατυπώσεις, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό δικαιούνται προσαύξηση κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

  • Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα.

Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οι εργαζόμενοι-ες που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

  1. Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  2. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι-ες αμείβονται με μηνιαίο μισθό οφείλεται  προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται επί  του νομίμου ωρομισθίου  τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.