Ανοιχτά ζαχαροπλαστεία την Κυριακή του Πάσχα 2024; Τι ισχύει

0
279
zaxaroplasteia
Πώς λειτουργούν τα ζαχαροπλαστεία

Χωρίς σούπερ μάρκετ και καταστήματα την Κυριακή του Πάσχα 2024, 5 Μαΐου, αλλά με ζαχαροπλαστεία και φούρνους ανοιχτούς.

Υπενθυμίζεται πως για τρεις ημέρες μετά το Μεγάλο Σάββατο μαγαζιά και σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των αργιών. Και καθώς η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε την Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου, άρα και την Τρίτη το λιανεμπόριο θα παραμείνει κλειστό.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνος ανήμερα του Πάσχα, τα οποία θα λειτουργούν κανονικά για να εξυπηρετούν τον κόσμο που θα πηγαίνει επισκέψεις.

Το λιανεμπόριο ανοίγει ξανά από Τετάρτη 8 Μαΐου με κανονικό ωράριο λειτουργίας.

Ποιοι δουλεύουν την Πρωτομαγιά 2024

Την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Πώς πληρώνεται η Πρωτομαγιά

Οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν εκείνη την ημέρα νόμιμα στις επιχειρήσεις που κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σημειώνεται εκ νέου ότι α) δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας και β), σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.