Επιταγή ακρίβειας 2023 τα Χριστούγεννα – Η νέα εξέλιξη

0
749
epitagi akribeias 250 eurw xristoygenna επιταγη ακριβειας
Πότε θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας 2023 τα Χριστούγεννα

Χιλιάδες πολίτες αναρωτιούνται αν τα Χριστούγεννα 2023 θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας 2023 ή αν έμεινε στα συρτάρια της κυβέρνησης.

Αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα έχουμε επιταγή ακρίβειας, ωστόσο το κλίμα αλλάζει και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αφήνουν ανοιχτό για νέα επιταγή ακρίβειας στις ευάλωτες ομάδες.

Άλλωστε, η ακρίβεια που επικρατεί εδώ και δύο χρόνια ροκανίζει ανελέητα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μετά τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος σε δήλωσή του στο Action24 ανέφερε πως δουν αν τα οικονομικά βγαίνουν για να δοθεί η νέα επιταγή ακρίβειας σε χιλιάδες δικαιούχους, την Κυριακή 5 Νοέμβρη ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης έδωσε νέες ελπίδες.

Τι δήλωσαν Χατζηδάκης και Θεοχάρης για την επιταγή ακρίβειας

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ανέφερε «και ποιος δεν θέλει να δοθούν τα έκτακτα επιδόματα. Ο Οκτώβριος πήγε λίγο καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Θα δούμε τι θα υπάρχει στα ταμεία μέχρι τα Χριστούγεννα και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», δήλωσε αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί η ενίσχυση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης μίλησε στο Mega για έκτακτο βοήθημα προς το τέλος του χρόνου εφόσον το επιτρέψει ο προϋπολογισμός. «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι βλέπει τα πράγματα με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και είναι πάντοτε δίπλα στους πολίτες, ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι είναι στις πιο ευάλωτες οικονομικές καταστάσεις.

Ανάλογα με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα φέρει ο προϋπολογισμός στους τελευταίους μήνες που απομένουν, θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει ώστε να στηριχτεί ο κόσμος. Τι μορφή θα έχει αυτό το μέτρο, αυτά είναι θέματα που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός»

Επιταγή ακρίβειας 2023: Οι δικαιούχοι

Αν τελικά δοθεί το πράσινο φως οι δικαιούχοι για την επιταγή ακρίβειας θα είναι οι εξής:

  • Οικογένειες με παιδιά
  • Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Άτομα με αναπηρία
  • Μακροχρόνια άνεργοι (μη επιδοτούμενοι).

Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους λόγω της αύξησης των συντάξεων και του επιδόματος προσωπικής διαφοράς ενδεχομένως να μείνουν απέξω, χωρίς όμως να είναι σίγουρο καθώς και πέρσι πήραν αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι δόθηκε επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες όπως άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι.

Οι προϋποθέσεις για την επιταγή ακρίβειας 2023

Για το 2022 οι προϋποθέσεις για το επίδομα ακρίβειας ήταν:

– το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ

– το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ. Διευκρινίζεται πως ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022

– η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ

– είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Επίδομα 200 ευρώ από ΕΟΠΥΥ – Δικαιούχοι

Το επίδομα δίνεται για τις χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων με πιστοποιημένη αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67%, όπως παλαιά φυματίωση, χειρουργηθέντα καρκίνο πνευμόνων, πνευμονοκονίωση, κυστική ίνωση και σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (που είναι σε χρόνια αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή διήθηση, ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, ήπατος, πνεύμονος και καρδιάς), για το χρονικό διάστημα 1/6 ως 31/8 κάθε έτους.

Επίδομα 200 ευρώ από ΕΟΠΥΥ  ΕΔΩ η αίτηση στο gov.gr

Η αίτηση γίνεται μέσω gov.gr – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

1.Στη συνέχεια θα κάνετε είσοδο με τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης στο Taxisnet.

2. Θα υποβάλετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή

3. Θα συμπληρώσετε τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασµού (IBAN), στον οποίο είστε αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος
4. Θα συμπληρώσετε και τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου

Μετά την είσοδο σας επιλέξτε “Ατομικά αιτήματα παροχών” και στην συνέχεια “Υποβολή” και “Αεροθεραπεία”.

Επίδομα 200 ευρώ από ΕΟΠΥΥ – Τα δικαιολογητικά

Για να λάβετε τα 200 ευρώ θα πρέπει να υποβάλετε τρία δικαιολογητικά.

  1. Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι:

ο δικαιούχος δεν έλαβε ούτε θα λάβει την αποζημίωση αυτή από άλλον φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το δημόσιο ή άλλον φορέα και
δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό, άνω των 46 ημερών κατά το χρονικό διάστημα 1-6ου έως 31-8ου.

2. Ιατρική γνωμάτευση, από ιατρό σχετικής με την πάθηση ειδικότητας, Δημόσιου, Πανεπιστημιακού ή Στρατιωτικού νοσοκομείου, Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συμβεβλημένων κλινικών καθώς και των Μ.Χ.Α. – Μ.Τ.Ν., στην οποία να βεβαιώνεται η πάθηση και η συνέχιση της θεραπείας, κατά το ως άνω αναφερόμενο χρονικό διάστημα.

3. Απόφαση της Επιτροπής ΚΕΠΑ ή άλλης αρμόδιας Επιτροπής με πιστοποίηση της αναπηρίας ίσης ή μεγαλύτερης του 67% για παθήσεις των πνευμόνων.