Επίδομα ρεύματος 2024: Ξεκίνησε η πληρωμή το Πάσχα

0
2254
epidoma reumatos me thermansi aitisi aade plirwmi
Τι ισχύει με την πληρωμή για επίδομα θέρμανσης με ρεύμα

Εξελίξεις έχουμε με το επίδομα ρεύματος 2024, ή αλλιώς το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα, για το οποίο είχαν κάνει αίτηση οι δικαιούχοι πριν τα Χριστούγεννα 2024.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος ρεύματος που φτάνει ακόμη και τα 480 ευρώ είναι όσοι θερμάνθηκαν από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο με ρεύμα και όχι με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή ξύλα, δηλαδή, που δεν έκαναν αίτηση για επίδομα θέρμανσης και κατά κύριο λόγο χρησιμοποίήσαν π.χ ηλεκτρικές θερμάστρες, αιρκοντίσιον.

Το επίδομα θα έμπαινε ώς έκπτωση σε έναν λογαριασμό ρεύματος προσεχώς, χωρίς να διευκρινίζεται ο ακριβής χρόνος.

Τώρα πριν το Πάσχα έχουμε εξελίξεις στο θέμα της πληρωμής.

Πότε θα μπει το επίδομα ρεύματος στους λογαριασμούς ρεύματος – Η πληρωμή

Οι δικαιούχοι είναι πάνω από 400.000 νοικοκυριά και σύμφωναα με την Υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου έχει ξεκινήσει ήδη.

Δηλαδή, θα αρχίσει να φαίνεται στους λογαριασμούς ρεύματος που θα έρθει το επόμενο διάστημα.

Μπορεί να δείτε έκπτωση από 45 έως 480 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για τη χορήγηση της ενίσχυσης αξιοποιήθηκαν δεδομένα που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

Η νέα αίτηση που πρέπει να γίνει για το επίδομα ρεύματος 2024

Διαβάζοντας το ΦΕΚ, υπήρχαν «ψιλά γράμματα» για το επίδομα.

Όσοι λοιπόν είχαν κάνει αίτηση, η ΑΑΔΕ θα ήλεγχε τα στοιχεία και στη συνέχεια θα τα απέστελνε στον ΔΕΔΔΗΕ. Έπειτα από τους δικούς του ελέγχους, θα έστελνε τα στοιχεία των δικαιούχων στους προμηθευτές, ώστε να υπολογιστεί η έκπτωση που θα έπρεπε να γίνει στον κάθε λογαριασμό ρεύματος.

Να σημειώσουμε όμως, πως το ΦΕΚ δεν αναφερόταν σε ποιον λογαριασμό θα γινόταν η έκπτωση, παρά μόνο πως η ενίσχυση θα δινόταν για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2024.

Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Στο τέλος το ΦΕΚ ανέφερε ότι ο δικαιούχος θα πρέπει να καταχωρεί στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος (αριθμός του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, ο ΑΦΜ και η επωνυμία του προμηθευτή, το ΑΦΜ του δικαιούχου στο οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και η περίοδος κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος).

Ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση του πρώτο τριμήνου.

Τι έπρεπε να κάνει ο δικαιούχος; Θα έπρεπε να μπει ξανά στο myΘέρμανση της ΑΑΔΕ και να προσθέσει τα παραστατικά, να κάνει δηλαδή κάτι σαν δεύτερη αίτηση.

Το πρόβλημα εντοπίζεται εδώ! Αν μπει κανείς στην πλατφόρμα, δεν θα βρει πουθενά τέτοιο πλαίσιο ανάρτησης των δικαιολογητικών.

Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να αναμένουμε τι θα γίνει και εάν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προβεί σε κάποια διευκρινιστική δήλωση.

Καλό θα είναι πάντως ο εκάστοτε καταναλωτής, να επικοινωνεί με τον πάροχό του ώστε να μάθε τι έχει γίνει.