Επίδομα ρεύματος 2024: Η «κρυφή» κίνηση για πληρωμή

0
1200
epidoma reumatos επιδομα ρευματος πληρωμη
Όλα τα νέα για το επίδομα ρεύματος 2024

Ένας κακός χαμός επικρατεί με το πολυδιαφημισμένο επίδομα ρεύματος 2024 ή επίδομα θέρμανσης με ρεύμα, το οποίο έφτανε μέχρι τοα 480 ευρώ και το λάμβαναν όσοι ζεσταίνονταν το χειμώνα με άλλους τρόπους πλην του πετρελαίου, των ξύλων και του φυσικού αερίου.

Το επίδομα, όπως γνωρίζαμε, θα ερχόταν ως έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος και θα αφορούσε το κρίσιμο τρίμηνο Ιανουάριος, Φεβρουάριος Μάρτιος. Μπήκε, λοιπόν, ο Απρίλιος πολλοί έλεβαν τον λογαριασμό ρεύματος του εκάστοτε παρόχου τους, όμως έκπτωση δεν είδαν πουθενά.

Λογικός ο πανικός, αφού το επίδομα είχαν διαφημιστεί πολύ από την κυβέρνηση.

Τι συνέβη όμως και ποια κίνηση πρέπει να κάνετε για να το λάβετε.

Η νέα αίτηση που πρέπει να γίνει για το επίδομα ρεύματος 2024

Διαβάζοντας το ΦΕΚ, υπήρχαν «ψιλά γράμματα» για το επίδομα.

Όσοι λοιπόν είχαν κάνει αίτηση, η ΑΑΔΕ θα ήλεγχε τα στοιχεία και στη συνέχεια θα τα απέστελνε στον ΔΕΔΔΗΕ. Έπειτα από τους δικούς του ελέγχους, θα έστελνε τα στοιχεία των δικαιούχων στους προμηθευτές, ώστε να υπολογιστεί η έκπτωση που θα έπρεπε να γίνει στον κάθε λογαριασμό ρεύματος.

Να σημειώσουμε όμως, πως το ΦΕΚ δεν αναφερόταν σε ποιον λογαριασμό θα γινόταν η έκπτωση, παρά μόνο πως η ενίσχυση θα δινόταν για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2024.

Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Στο τέλος το ΦΕΚ ανέφερε ότι ο δικαιούχος θα πρέπει να καταχωρεί στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος (αριθμός του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, ο ΑΦΜ και η επωνυμία του προμηθευτή, το ΑΦΜ του δικαιούχου στο οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και η περίοδος κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος).

Ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση του πρώτο τριμήνου.

Τι έπρεπε να κάνει ο δικαιούχος; Θα έπρεπε να μπει ξανά στο myΘέρμανση της ΑΑΔΕ και να προσθέσει τα παραστατικά, να κάνει δηλαδή κάτι σαν δεύτερη αίτηση.

Το πρόβλημα εντοπίζεται εδώ! Αν μπει κανείς στην πλατφόρμα, δεν θα βρει πουθενά τέτοιο πλαίσιο ανάρτησης των δικαιολογητικών.

Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να αναμένουμε τι θα γίνει και εάν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προβεί σε κάποια διευκρινιστική δήλωση.

Καλό θα είναι πάντως ο εκάστοτε καταναλωτής, να επικοινωνεί με τον πάροχό του ώστε να μάθε τι έχει γίνει.

Το ποσό που θα πάρετε για το επίδομα θέρμανσης με ρέυμα 2024

Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 και εμφανίζεται ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (έναντι ή εκκαθαριστικό) των δικαιούχων.

Το επίδομα υπολογίζεται ανάλογα με την περιοχή που μένετε, όπως και το επίδομα θέρμανσης.