Επίδομα ρεύματος 2024: Πότε η πρώτη πληρωμή

0
802
epidoma reumatos aitisi gov.gr aade
Πότε η αίτηση για επίδομα ρευματος.

Οι αιτήσεις για το επίδομα ρεύματος 2024 συνεχίζονται για κάποιες ημέρες ακόμα, όμως η πληρωμή ακόμα αργεί.

Διαβάστε επίσης: Επίδομα ρεύματος 2024: Δικαιολογητικά για αίτηση ΕΔΩ

Να θυμίσουμε εδώ πως οι δικαιούχοι, οι οποίοι αναμένονται να φτάσουν το 1,2 εκατ., δεν θα λάβουν κάποιο επίδομα με τη μορφή χρημάτων ή ψηφιακής κάρτας στο κινητό τους, αλλά θα λάβουν μία έκπτωση σε έναν λογαριασμό ρεύματος. Δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί ποιος θα είναι ο λογαριασμός που θα περιλαμβάνει την έκπτωση που δικαιούνται οι δικαιούχοι.

Ως προς τα κριτήρια, δεν έχουν διαφορά με το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, αλλαγές υπάρχουν στα δικαιολογητικά.

Το επίδομα αυυτό είναι το τρίμηνο Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο 2024, θα κυμαίνεται μεταξύ 45 με 480 ευρώ και η πληρωμή θα γίνει με πίστωση στον λογαριασμό ρεύματος.

Ακόμη ένα SOS είναι πως δεν δικαιούνται το επίδομα, όσοι έχουν λάβει ήδη επίδομα θέρμανσης στους λογαριασμούς τους.

Επίδομα ρεύματος 2024: Μέχρι πότε η αίτηση

Από τις 18 Δεκεμβρίου τρέχουν οι αιτήσεις στο MyΘέρμανση, με την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να είναι ανοιχτή μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2024.

Εδω η αίτηση για το επίδομα ρεύματος 2024

Το κάθε νοικοκυριό υποβάλει μόνο μία αίτηση, δεν χρειάζεται να κάνει το κάθε μέλος αλλά μόνο ο ένας, καταχωρώντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας.

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ μπαίνετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και εκεί θα σας ζητηθούν τα εξής στοιχεία:

  • Η κατοικία σας είναι ενοικιαζόμενη/Εισάγετε έναν ΑΦΜ εκμισθωτή
  • Όνοματεπώνυμο Εκμισθωτή
  • Εισάγετε έναν ΑΦΜ/Όνοματεπώνυμο παραχωρούντος
  • Παρακαλούμε εισάγετε τον αριθμό παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος της κύριας κατοικίας σας
  • e-mail επικοινωνίας
  • Τηλέφωνο Οικίας
  • Κινητό τηλέφωνο

Μόλις γίνει ο έλεγχος των στοιχείων η ΑΑΔΕ θα αποστείλει τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για να ενημερώσει τους προμηθευτές ρεύματος ώστε να εφαρμοστή η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πότε η πρώτη πληρωμή για το επίδομα ρεύματος 2024

Η επιδότηση εμφανίζεται με τη μορφή έκπτωσης απευθείας στο λογαριασμό ρεύματος και αφορά για παράδειγμα τη θέρμανσης μίας πρώτης κατοικίας με Αir-condition, ηλεκτρικές σόμπες, θερμοπομπούς κτλ. Εκτός επιδόματος θα μείνουν όσες παροχές ρεύματος έχουν περιληφθεί σε εγκεκριμένες αιτήσεις που αφορούν πετρέλαιο θέρμανσης ή Φυσικού Αερίου καθώς και όσοι εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Ο καταναλωτής που θα έχει ενταχθεί στο επίδομα θέρμανσης με ρεύμα θα έχει την υποχρέωση να υποβάλλει έως 15 Σεπτεμβρίου 2024 τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών ρεύματος που θα έχουν εκδοθεί αποκλειστικά για το διάστημα που ισχύει η επιδότηση.

Στην ουσία οι καταναλωτές θα πρέπει να υποβάλλουν σταδιακά τους λογαριασμούς ρεύματος που αφορούν το τρίμηνο της επιδότησης.

Πόσο επίδομα ρεύματος θα λάβετε;

Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το υπολογιζόμενο ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και αντιστοίχως τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση κατ’ ανώτατο όριο. Με βάση τα παραπάνω, το εύρος της τρίμηνης ενίσχυσης κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.