Δάνεια σε νέους έως 39 ετών – Αίτηση εδώ για στεγαστικά

0
1473
programma spiti mou aitisi gia daneio se neous
aitisi gia daneia se neous ews 39 etwn

Άναψε το «πράσινο φως» για την αίτηση για δάνεια σε νέους για την αγορά σπιτιού. Την αίτηση θα κάνετε πρώτα στην τράπεζα. Με την αίτηση θέτετε υποψηφιότητα για να πάρετε ένα χαμηλότοκο ή μηδενικό στεγαστικό δάνειο.

Αυτή είναι η ημερομηνία για την αίτηση για δάνεια σε νέους

Το θολό τοπίο για την ημερομηνία που θα κάνετε αίτηση έχει διαλυθεί μετά την ανακοίνωση που έκανε ο υπ. Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αίτηση θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι από τη Δευτέρα 3 Απριλίου. Με λίγες ημέρες καθυστέρηση, δηλαδή, από ό,τι περιμέναμε.

Μάλιστα, την Παρασκευή οι αρμόδιοι υπουργοί θα κάνουν περισσότερες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια.

Πού η αίτηση για στεγαστικά δάνεια σε νέους

Προσοχή! Μόλις δώσουν το σύνθημα για αίτηση, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να πάνε στην τράπεζα που επιθυμούν. Δεν θα γίνει δηλαδή αίτηση σε κάποια πλατφόρμα, αλλά κατευθείαν στην τράπεζα.

 Όσοι κάνετε αίτηση, η τράπεζα θα ελέγξει την πιστοληπτική σας δυνατότητα και στη συνέχεια θα περάσει η διαδικασία στην ΔΥΠΑ, η οποία τρέχει το πρόγραμμα, ώστε να πάρετε το δάνειο.

Ποιοι οι δικαιούχοι του προγράμματος για δάνεια «Σπίτι μου»

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νέοι από 25 ετών έως 39 ετών. Σε ένα ζευγάρι για παράδειγμα, αν ένας από τους δύο είναι 39 ετών το δικαιούται, αν είναι και οι δυο 40 ετών δεν το δικαιούνται.

5 βασικοί όροι για να πάρετε το δάνειο για νέους

Αρχικά, η ηλικία. Να είστε από 25 έως 39 ετών. Δεύτερο, η ηλικία του σπιτιού. Τα σπίτια θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ετών και άνω και έως 150 τετραγωνικά.

Τρίτον, δεν θα πρέπει να τα έχει συγγενής τους, αλλά ούτε και οι ωφελούμενοι να διαθέτουν άλλο ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Τέταρτον, το δάνειο θα είναι έως και 150.000 ευρώ για σπίτι με εμπορική αξία μέχρι 200.000 ευρώ.

Και τέλος, αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια, οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ. Για κάθε τέκνο, το ποσό θα είναι συν 3.000 ευρώ.

Τα δικαιολογητικά για την αίτηση για δάνειο στην τράπεζα

Όσοι κάνετε αίτηση, η τράπεζα θα ελέγξει την πιστοληπτική σας δυνατότητα και στη συνέχεια θα περάσει η διαδικασία στην ΔΥΠΑ, η οποία τρέχει το πρόγραμμα, ώστε να πάρετε το δάνειο.

Σημαντική υπενθύμιση είναι η ΔΥΠΑ θα καλύψει το 75% του δανείου και το υπόλοιπο η τράπεζα, για αυτόν τον λόγο και είναι χαμηλότοκο, ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μηδενικό.

Αφού πρώτα επιλέξετε την τράπεζα. Στη συνέχεια θα έχετε μαζί σας τα εξής δικαιολογητικά:

  • Απαραίτητη είναι η ταυτότητα
  • Απαραίτητο είναι το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (που δεν έχει εκδοθεί νωρίτερα από 1 μήνα πριν την αίτηση)
  • Απαραίτητη είναι η Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του τελευταίου φορολογικού έτους
  • Θα δηλώσετε τα στοιχεία ακινήτου (Ε9) του τελευταίου έτους και Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου έτους
  • Και θα κάνετε υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι αληθή και πλήρη, τα δικαιολογητικά γνήσια και ότι έχει λάβει γνώση των όρων του Προγράμματος τους οποίους αποδέχεται πλήρως.

Τα ποσά για το στεγαστικό δάνειο σε νέους με αίτηση

Μόλις η τράπεζα ελέγξει τα δικαιολογητικά και την πιστοληπτική ικανότητα του αιτούνται, τότε το προεγκρίνει.

Ενημερώνει τον αιτούντα πως έγινε η έγκριση του δανείου. Ωστόσο, μετά, μέσα 60 μέρες θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να δηλώσει το ποσό που θέλει να πάρει δάνειο.

Το δάνειο δεν μπορεί να είναι πάνω από 150.000 ευρώ και η αξία του σπιτιού πάνω από 200.000 ευρώ. Θα πρέπει μετά ο ενδιαφερόμενος να πάει στην τράπεζα τα απαραίτητα έγγραφα που δείχνουν την τιμή του σπιτιού.

Εάν προσκομίσετε εμπρόθεσμα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τότε η τράπεζα θα επικοινωνήσει με την ΕΑΤ, η ΕΑΤ δεσμεύει το ποσό του αιτούμενου δανείου.