Φανουρόπιτα: Εύκολη συνταγή με 9 υλικά – Η ευχή

0
10853
fanouropita sintagi
Συνταγή για φανουρόπιτα

Μία απίστευτη συνταγή, εύκολη και πεντανόστιμη για Φανουρόπιτα. Θα χρειαστείτε μόλις 9 υλικά για να τιμήσετε τη γιορτή του Αγίου Φανουρίου.

Τα νοικοκυριά φτιάχνουν τη συνταγή της Φανουρόπιτας είτε στις 26 Αυγούστου είτε στις 27 Αυγούστου για να διαβαστεί στην εκκλησία και στη συνέχεια να μοιραστεί στη γειτονιά.

Πανεύκολη συνταγή για φανουρόπιτα

Τα υλικά της συνταγής:

40 γραμμάρια νωπή μαγιά διαλυμένη σε 1 ποτήρι νερό (χλιαρό)

1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλο
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κούπα καρύδια χοντροκοπανισμένα
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (μπορεί να χρειαστεί και λίγο ακόμη)

Η εκτέλεση:

Διαλύετε τη μαγιά στο νερό και προσθέτετε 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι για το προζύμι και το αφήνουμε για 30 λεπτά να «ανέβει».

Κατόπιν ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά σε μια λεκάνη. Κάνετε λακούβα στη μέση και ρίχνετε μέσα το προζύμι και ζυμώνοντας προσθέτετε το χυμό, το λάδι και αφού ενσωματωθούν όλα βάζετε και τα καρύδια.

Σε ένα ταψί 40 εκατοστών που έχετε αλείψει με λάδι και έχετε αλευρώσει καλά, ρίχνετε τη ζύμη και την αφήνετα για μισή ώρα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Στη συνέχεια ψήνετε τη φανουρόπιτα στους 190 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40 λεπτά.

Η ευχή για φανουρόπιτα

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δε Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σην και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δε, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τα δώρα ταύτα, πάντα τα

Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα των καρδιών αυτών και πάσαν την βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν των εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη και αγαλλιάσει υμνώσι και δοξάζωσι το πάντιμον και μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, και πάντων Σου των Αγίων. Αμήν.

Άγιος Φανούριος: Τι αναφέρει η παράδοση

Στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία.

Ο Άγιος Φανούριος είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ιστορική ύπαρξή του αγνοήθηκε μέχρι και τον 14ο αιώνα, οπότε και ανευρέθη εικόνα του, στο νησί της Ρόδου.

Σύμφωνα με την εικόνα του, ο άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια. Υπάρχει επίσης η υπόθεση από ερευνητές ότι ο άγιος συγχέεται με τον Άγιο Γεώργιο, καθώς η εικόνα φαίνεται να έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή του Αγίου Γεωργίου.

Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε.

Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα«φαίνω»που σημαίνει αποκαλύπτω.