Εύκολη συνταγή για λαγάνα με ταχίνι χωρίς μίξερ

0
1684

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και τα σπίτια θα μυρίσουν ταραμά, θαλασσινά και την πατροπαράδοτη λαγάνα. Επειδή φέτος η ακρίβεια έχει χτυπήσει τα άλευρα και κατά συνέπεια και τη λαγάνα, παρακάτω θα δείτε συνταγή για πανεύκολη, οικονομική, χωρίς μίξερ και λάδι λαγάνα.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Μακρυνιώτη, όπως την παρουσίασε σε εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Αν ακολουθήσετε τα βήματα θα έχετε την καλύτερη αφράτη, αλλά καλοψημένη σπιτική λαγάνα.

ΥΛΙΚΑ

300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ αλέυρι για ζυμωτό (αν δεν έχετε, θα βάλετε 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις)

250 ml νερό

10 γρ ζάχαρη

10 γρ αλάτι

30 ml ελαιόλαδο ή ταχίνι

6 γρ μαγιά ξηρή

Για την επικάλυψη

50 ml νερό

5 γρ ζάχαρη

σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζω το αλεύρι σε ένα μπωλ.

Στη συνέχεια ρίχνω τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Με ένα κουτάλι τα ανακατεύω να πάνε παντού.
Υπάρχουν δύο επιλογές, αν θέλετε ρίχνετε το λάδι, αν όμως νηστεύετε, τότε θα ρίξετε ακριβώς την ίδια ποσότητα ταχίνι.

Στη συνέχεια ρίχνετε και το νερό (ελαφρώς χλιαρό) και αρχίζετε με ένα κουτάλι να ανακατεύετε τα υλικά απαλά.

Σιγά – σιγά ο χυλός θα γίνει ζυμάρι. Βάζετε το ζυμάρι σε ένα άλλο μπωλ με λίγο λάδι.

Στη συνέχεια πρέπει να το βάλετε σε ένα ζεστό μέρος για μία περίπου ώρα, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. (δίπλα σε ένα καλοριφέρ ή στον φούρνο στους 30 βαθμούς).

Μία ώρα μετά το ζυμάρι πρέπει να έχει διπλασιαστεί.
Βάζετε μία λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και με τα χέρια αρχίζετε να το ανοίγετε, για να του δώσετε το σχήμα που θέλετε.

Αφού την έχετε απλώσει, βάζετε μία πετσέτα από πάνω και την αφήνετε για 40 λεπτά.

Το ζυμάρι σας θα έχει φουσκώσει ξανά. Σιγά – σιγά κάνετε τρύπες στο ζυμάρι με τα χέρια.

Ρίχνετε νερό με μία κουταλιά ζάχαρη και αρχίζετε να ραντίζετε ή να αλοίφετε με το πινέλο.

Στη συνέχεια ρίχνετε το σουσάμι.

Τέλος, βάζετε στον φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 200 βαθμούς για περίπου 19 με 20 λεπτά.