Εργαζόμενοι συνταξιούχοι 2024: Δήλωση ΕΔΩ στον ΕΦΚΑ με ΑΦΜ

0
246
efka ergazomenoi sintaxiouxoi
Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Η δήλωση στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους. Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι 2024 θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα και να δηλώσουν κάποια στοιχεία, ώστε η Εφορία να τα ελέγξει.

Η διαδικασία γίνεται να υπαχθεί ο εργαζόμενος συνταξιούχος στο νέο καθεστώς και να αποδώσει τις οφειλές που πρέπει στον ΕΦΚΑ.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι 2024: Πότε ανοιγει η πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ

Οι τελευταίες πληροφορίες είναι η πλατφόρμα θα ανοίξει έως την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.

Θα μπαίνετε ΕΔΩ στον ΕΦΚΑ και θα κάνετε την αίτησή σας.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, «μέχρι σήμερα εργάζονταν περίπου 40 χιλιάδες συνταξιούχοι» και εκτίμησε ότι «πάνω από 50 χιλιάδες συνταξιούχοι θα δηλώσουν στην πλατφόρμα την εργασία τους.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι 2024: Τι στοιχεία θα βάλετε στην πλατφόρμα

Τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι.

Και στην πλατφόρμα θα δηλώσουν τα εξής στοιχεία:

Τα προσωπικά τους στοιχεία

Τον ΑΦΜ

Τον ΑΜΚΑ

Στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις με την Εφορία και το σύστημα Εργάνη για να εξακριβωθεί το είδος της απασχόλησης (μισθωτή εργασία, αυτοαπασχόληση, ελεύθερο επάγγελμα) το ύψος της αμοιβής και ο πόρος που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του ΕΦΚΑ.

Τι θα γίνει εάν δεν δηλωθεί η εργασία στον ΕΦΚΑ

Αν υπάρξει έλεγχος και διαπιστωθεί ότι εργάζονται παράνομα θα κληθούν να επιστρέψουν τις συντάξεις 12 μηνών.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι 2024: Ποιους αφορά

Από εκεί και πέρα μέσα στις επόμενες μέρες θα ανοίξει και η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, όπου όλοι οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα πρέπει να δηλώσουν το είδος της απασχόλησής τους (μισθωτοί ή μη μισθωτοί), προκειμένου να καταβάλουν τις ανάλογες κρατήσεις.

1. Η σύνταξη για τους συνταξιούχους που εργάζονται μένει απείραχτη και θα καταβάλλεται στο 100% ενώ πριν κοβόταν κατά 30%.

2. Διατηρείται η αναστολή σύνταξης για απασχόληση συνταξιούχων στο Δημόσιο κάτω των 62 ετών. Μετά το 62ο έτος η σύνταξη χορηγείται στο 100% και τότε αρχίζει και η παρακράτηση του πόρου υπέρ ΕΦΚΑ.

3. Οι συνταξιούχοι που ανέλαβαν εργασία από 1ης/1/2024 ή συνεχίζουν απασχόληση που είχαν ως το 2023 θα το δηλώνουν στον ΕΦΚΑ. Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα εντός των επόμενων ημερών, με την υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης. Παράλειψη δήλωσης και παράνομη απασχόληση έχει ποινή ίση με την επιστροφή 12 συντάξεων στον ΕΦΚΑ.

4. Για την απασχόλησή τους ως μισθωτοί, θα καταβάλλουν 10% του μισθού τους υπέρ ΕΦΚΑ, πέραν των ασφαλιστικών τους εισφορών. Η κράτηση θα γίνεται από τον εργοδότη. Αν απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως αγρότες (που δεν υπάγονται σε εξαιρέσεις), θα καταβάλλουν την τρέχουσα εισφορά κλάδου σύνταξης με προσαύξηση 50% (μιάμιση εισφορά σύνταξης). Αν λόγω επαγγέλματος έχουν και επικουρική ασφάλιση (δικηγόροι, μηχανικοί), τότε θα καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές για κύρια και επικουρική σύνταξη με προσαύξηση 40%.

5. Υπάρχει πλαφόν στις κρατήσεις για παράλληλη απασχόληση (μισθωτός και μη μισθωτός) που είναι όσο η εθνική σύνταξη, δηλαδή 426,17 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος που απασχολείται σε δύο δουλειές -μία ως μισθωτός και μία ως ελεύθερος επαγγελματίας (π.χ. συνταξιούχος δικηγόρος σε εταιρία και στο δικό του γραφείο ή συνταξιούχος λογιστής σε γραφείο και ως ελεύθερος επαγγελματίας) θα έχει κρατήσεις μισθωτού και ελεύθερου επαγγελματία οι οποίες όμως δεν θα ξεπερνούν στο σύνολο τα 426,17 ευρώ, ακόμα και αν είναι υψηλότερες.