Τι ισχύει για χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν αναδρομικά από την ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) έως και 5 χρόνια.
Ήδη, σύμφωνα με πλήροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο, έχουν αρχίσει οι πληρωμές.
Πάνω από 2.500 συνταξιούχοι με παλιές προσφυγές έχουν δικαιωθεί και έχουν αρχίσει να παίρνουν τα αναδρομικά τους.
Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται αναδρομικά
Οι συνταξιούχοι που είχαν εγείρει τις αξιώσεις τους για τη διακοπή της κράτησης πριν την απόφαση 244 του Φεβρουαρίου του 2017 από το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαιούνται αναδρομικά έως και 5 ετών, ενώ όσοι προέβησαν σε αγωγές μετά την απόφαση δικαιούνται αναδρομικά έως δύο έτη.
Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη
Οσοι δεν έχουν προσφύγει κατά της ΕΑΣ, που είναι και οι περισσότεροι συνταξιούχοι, δεν μπορούν να το πράξουν τώρα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο με την 1975/2021 απόφασή του έβαλε τέλος στις διεκδικήσεις, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο επιστροφών σε όλους μόνον για το διάστημα 2017 και 2018.
Tο πιθανότερο σενάριο είναι να επιστραφούν και σε αυτούς αναδρομικά από την ΕΑΣ που θα αφορά στις κρατήσεις που τους επιβλήθηκαν για 23 μήνες, από Φεβρουάριο 2017 μέχρι Δεκέμβριο 2018.
Το συνολικό ποσό επιστροφών έχει κοστολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου στα 420 εκατ. ευρώ. Αφορά περίπου 370.000 συνταξιούχους του Δημοσίου που αποχώρησαν πριν το νόμο Κατρούγκαλου με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ μικτά.
Η απόφαση για το πώς θα δοθούν τα αναδρομικά ή αν θα υπάρξει κάποιο άλλο μέτρο που θα αντισταθμίζει τις επιστροφές αναμένεται μετά το φθινόπωρο.
Τι ισχύει για τα εφάπαξ στο Δημόσιο
Η πληρωμή των εφάπαξ στο Δημόσιο προχωρά κανονικά και με γρήγορους ρυθμούς.
Τα ποσά, ωστόσο, ακολουθούν φθίνουσα πορεία, με εξαίρεση τους υψηλόμισθους, που παρά τη μείωση το εφάπαξ διατηρείται σε επίπεδα πάνω από τις 33.000 ευρώ.
Η μείωση στο εφάπαξ οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του βοηθήματος με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), που προέβλεψε την άτοκη επιστροφή εισφορών από το 2014 και μετά.
Για να ισοφαρίσουν οι ασφαλισμένοι τις απώλειες, θα πρέπει να παραμείνουν περισσότερα χρόνια. Για να πάρουν δηλαδή ένα εφάπαξ των 35.000 ευρώ, από το Δημόσιο θα πρέπει να συμπληρώσουν 40ετία, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν το ίδιο ποσό με 35ετία.