Ρεύμα: Επιδότηση τέλος – Παγώνουν τα νοικοκυριά

0
1580

Πολύ κακά τα νέα για εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ελλάδα αφού αναμένεται να σταματήσει η επιδότηση για το ρεύμα. Αυτό σημαίνει πως έρχονται ακόμα πιο φουσκωμένοι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ.

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας έδωσε σήμερα το «χρονοδιάγραμμα» για το τέλος της επιδότησης στο ρεύμα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ. 

Πότε σταματά η επιδότηση στο ρεύμα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός είπε ότι οι «όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0,15 με 0,16 ευρώ ανά KWh, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών». 

Σύμφωνα με τον μηχανισμό που έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, οι επιδοτήσεις που ανακοινώνονται κάθε μήνα, μετά τις 20 του μηνός – κι αφού έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις των παρόχων για τις αρχικές τιμές – «κουμπώνουν» στην αρχική τιμή του δεσπόζοντα παρόχου, έτσι ώστε η τελική λιανική τιμή για τους καταναλωτές να πέσει στην περιοχή των 0,15 με 0,16 ευρώ ανά KWh.

Η επιδότηση δηλαδή καλύπτει το υπερβάλλον κόστος πάνω από αυτό το όριο, που τεκμαίρεται ως το ανεκτό όριο κόστους για τα νοικοκυριά. Συνεπώς, όταν η αρχική τιμή πέσει κάτω από αυτά τα επίπεδα, τότε η επιδότηση θα βγει από το τραπέζι, καθώς το κόστος του ρεύματος θα έχει – λίγο πολύ – επιστρέψει από μόνο του σε προπολεμικά επίπεδα.