Πώς πληρώνω τον ΕΝΦΙΑ 2024 χωρίς taxisnet

0
2180
enfia 2024 ektipwsi Plirwmi
Όλα τα νέα για τον ΕΝΦΙΑ 2024

Πώς πληρώνω των ΕΝΦΙΑ 2024: Ο ΕΝΦΙΑ βγήκε για φέτος και μπορείτε με απλά βήματα να δείτε το εκκαθαριστικό σας και στη συνέχεια να κάνετε την πληρωμή.

Διαβάστε επίσης: ΕΝΦΙΑ 2024: Βγήκε – Εκτύπωση ΕΔΩ με taxisnet

Τα εκκαθαριστικά θα τα βρείτε τόσο στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ακολουθώντας τις οδηγίες, αλλά και στην εφαρμογή myAADEapp.

Πάμε να δούμε πως γίνεται η εκτύπωση, αλλά και πως η πληρωμήη

Πώς η εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2024

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να μπείτε στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Στη συνέχεια να εντοπίσετε το «MyΑΑDE» και την επιλογή «Εφαρμογές». 

Θα βρεθείτε σε ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου εκεί υπάρχουν έξι διαφορετικές επιλογές. Θα πρέπει να πατήσει κλικ στην επιλογή με τίτλο «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

Εν συνεχεία θα βρεθείτε σε ένα ακόμη ψηφιακό περιβάλλον όπου υπάρχουν οι «Πιο Δημοφιλείς εφαρμογές». Εκεί πρέπει να επιλέξετε και να κάνετε κλικ στο σημείο που γράφει «ΔΗΛΩΣΗ Ε9/ΕΝΦΙΑ».

Αμέσως μετά θα βρεθείτε στην επόμενη ηλεκτρονική σελίδα όπου έχει τίτλο «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνετε κλικ πάνω στην επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».

Το επόμενο βήμα είναι να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε το «όνομα χρήστη» και τον κωδικό πρόσβασης που είναι οι ίδιοι κωδικοί που χρησιμοποιείτε για την συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσής σας. Μόλις συμπληρώσετε τα εν λόγω πεδία θα πατήσετε την επιλογή «ΣΥΝΔΕΣΗ» και αμέσως μετά εφόσον τα στοιχεία σας είναι σωστά θα βρεθείτε στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου όπου κάτω χαμηλά θα πρέπει να πατήσετε την επιλογή «Είσοδος».

Στη συνέχεια θα βρεθείτε σε μία σελίδα όπου αριστερά αναγράφεται «Έτος», «Στοιχεία υπόχρεου», «Διαθέσιμες ενέργειες», «Εκτυπώσεις». Το πρώτο πράγμα που θα δειτε είναι ότι εκεί που αναγράφει «Έτος» εμφανίζει την επιλογή «2024». Για να μπορέσετε να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του τρέχοντος έτους θα πρέπει να κάνετε κλικ σ’αυτή την επιλογή και να βάλετε ως έτος το 2024.

Αμέσως μετά θα διαπιστώσετε ότι στο πεδίο «Εκτυπώσεις» εμφανίζεται η επιλογή «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2024» και σε παρένθεση αναγράφει «αρχείο pdf». Ακριβώς σ’ αυτή την επιλογή πρέπει να κάνετε κλικ για να του εμφανιστεί το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2024.

Μόλις κατέβει στον υπολογιστή το αρχείο με το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και το ανοίξετε θα πρέπει πάνω δεξία να αναγράφετε «ΕΝΦΙΑ 2024». Αυτό σημαίνει ότι έχετε κατεβάσει σε ηλεκτρονική μορφή το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος.

Εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2024 μέσω κινητού τηλεφώνου

Το myAADEapp έχει κάνει την εμφάνισή του και προσφέρει πολλές υπηρεσίες στους πολίτες μέσα από το κινητό τηλέφωνό τους και με λίγες κινήσεις.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και σε κινητά τηλέφωνα με λογισμικό Android και σε κινητά της Apple με λογισμικό iOS και μπορείτε να την «κατεβάσετε» από το αντίστοιχο App Store του κινητού τηλεφώνου σας, φυσικά είναι τελείως δωρεάν και η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Επισημαίνεται ότι η νέα εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα προσωποποιημένων ενημερώσεων στους πολίτες – φορολογούμενους για φορολογικές υποχρεώσεις που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους.

Ακόμα, όταν αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, οι κάτοχοι της εφαρμογής θα λάβουν μια σχετική ειδοποίηση (push notification). Ωστόσο, αν κάποιος φορολογούμενους δεν σπεύσει να πληρώσει και πλησιάζει ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής, τότε θα λαμβάνει προσωποποιημένο μήνυμα για την υποχρέωσή του που λήγει, ώστε να πληρώσει και να γλυτώσει τα τέλη και τις προσαυξήσεις.

Επίσης, ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει μέσω της εφαρμογής με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS ή με χρεωστική κάρτα τους φόρους του και τα τέλη που οφείλει όπως, για παράδειγμα, τα τέλη κυκλοφορίας.

Όλοι οι τρόποι πληρωμής του ΕΝΦΙΑ 2024

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω κάρτας και TAXISNet

Αρχικά, θα χρειαστείτε του κωδικούς του TAXISNet, για να εισέλθετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από εδώ, όπου αναρτάται το ποσό της χρέωσης και η ταυτότητα οφειλής. Στη συνέχεια, επιλέγετε Εφαρμογές TAXISnet -> Στοιχεία οφειλών -> Οφειλές εκτός ρύθμισης και πληρωμή. Κατόπιν, επιλέγετε την πληρωμή ΕΝΦΙΑ (από τη λίστα που εμφανίζονται όλες οι οφειλές σας προς το Δημόσιο) και εξοφλείς ολόκληρο το ποσό ή μέρος αυτού. Ακόμα, πατάτε έλεγχο και πληρωμή, όπου και συμπληρώνετε τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής σας κάρτας.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω e-banking

Για αρχή, παίρνετε την ταυτότητα οφειλής που θα δείτε στην ΑΑΔΕ (βλ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω διαδικτύου και TAXISNet) και μπαίνετε στο e-banking της τράπεζάς σας. Από το σχετικό μενού, επιλέγετε Μεταφορές και πληρωμές -> Πληρωμή λογαριασμών και οφειλών -> ΕΝΦΙΑ. Στη συνέχεια, συμπληρώνετε τα στοιχεία που απαιτούνται (θα χρειαστείτε την ταυτότητα οφειλής). Έπειτα, κάνετε επιβεβαίωση, πληρωμή και προαιρετικά αποθηκεύετε ή και εκτυπώνετε το αντίγραφο της πληρωμής ΕΝΦΙΑ.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω της εφαρμογής myAADEapp

Η ΑΑΔΕ έχει κυκλοφορήσει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα τόσο με λογισμικό Android όσο και με λογισμικό iOS που λέγεται myAADEapp. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, οι πολίτες μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ από το κινητό τηλέφωνό τους χωρίς ταυτότητα οφειλής και χωρίς να περιμένουν να πιστωθεί η πληρωμή την επόμενη ημέρα. Το myAADEapp είναι η επίσημη ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ για φορητές συσκευές, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να ενημερώνονται για τον λογαριασμό τους και να εκτελούν πληρωμές μέσω κάρτας ή μέσω IRIS με άμεση πίστωση της οφειλής τους.

Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να μεταβάλλει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού για την καταβολή των επιστροφών φόρου και να έχει πρόσβαση στα ραντεβού του, τα αιτήματα που έχει αποστείλει στην ΑΑΔΕ καθώς και τα μηνύματα που έχει λάβει. Τέλος στην ενότητα myWallet μπορεί να κατεβάσει και να αποθηκεύσει χρήσιμα έγγραφα όπως βεβαιώσεις και εκκαθαριστικά, ενώ θα λαμβάνει άμεσα προσωποποιημένες ενημερώσεις για θέματα που τον αφορούν.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε κατάστημα

Εάν δεν επιθυμείτε ηλεκτρονική πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, τότε μπορείτε να εξοφλήσετε το ποσό με φυσική παρουσία μέσω του δικτύου των ΑΤΜ τραπεζών, ΕΛΤΑ σε κάθε νομό της χώρας και καταστημάτων ΟΠΑΠ.

Διακανονισμός για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Με την πάγια ρύθμιση οφειλών για τον ΕΝΦΙΑ μπορείτε να χωρίσετε το ποσό σε έως 24 δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθείτε με επιτόκιο. Για την ένταξη στον διακανονισμό δεν χρειάζεται καμία δόση να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη. Η αίτησή σας πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση μέσω της ΑΑΔΕ.