Φορολογικές δηλώσεις 2023: Παράταση – Μέχρι πότε

0
885
forologikes dilwseis 2023 paratasi
Μέχρι πότε η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2023

Παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023. Με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ δινει στους φορολογούμενους περισσότερες μέρες για να υποβάλλουν στο myAADE τη φορολογική τους δήλωση.

Μέχρι και σήμερα η τελική ημερομηνία υποβολής ήταν η 30η Ιουνίου, όμως λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου και των διπλών εκλογών, τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ έδωσαν παράταση κι άλλες ημέρες.

Είναι η πρώτη παράταση και συνήθως ανακοινώνουν ακόμη μία πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Μέχρι πότε η παράταση

Ο Υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως η τελευταία ημέρα για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 31η Ιουλίου. Ανακοίνωσε και ώρα.

Τελειωτική ημερομηνία και ώρα για τις φορολογικές δηλώσεις 2023 είναι οι: 31η Ιουλίου και ώρα 15:00.

Πληρωμή πρώτης δόσης φορολογικής δήλωσης

Δεν αλλάζει με την παράταση η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου, αν προκύπτει οφειλή.

Αυτή θα πρέπει να γίνει την 31η Ιουλίου 2023. Ακολουθούν άλλες 8 ισόποσες δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Έκπτωση φόρου, ένα 3%, έχουν αυτοί που θα πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ την 31η Ιουλίου.

6 «μυστικά» για λιγότερο φόρο

Υπάρχουν ορισμένα «μυστικά», τα οποία μπορούν να ελαφρύνουν τα φορολογικά σας βάρη και είναι τα εξής:

  • «Ψαλίδι» στα τεκμήρια: Όσοι είναι 65 ετών και άνω έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.
  • Ασφαλιστικές εισφορές: Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2022 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία.
  • Εργαζόμενοι με μπλοκάκι: Δικαιούνται έκπτωση φόρου 777 ευρώ για άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι 1.120 ευρώ για έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.
  • Μισή προκαταβολή φόρου: Φορολογούμενοι που υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά, δικαιούνται προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
  • Φιλοξενία: Τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας. Το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.
  • Νέοι επιτηδευματίες: Κερδίζουν κούρεμα 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή.

1. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης;

Υποχρέωση υποβολής έχουν όσοι έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας. Επίσης δεν έχει καμία σημασία για την Εφορία, εάν το πρόσωπο αυτό είναι εξαρτώμενο ή όχι μέλος και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

2. Μπορούν οι σύζυγοι να κάνουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις και πως γίνεται η εκκαθάριση;

Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να είχε δηλωθεί στην ΑΑΔΕ έως τις 28 Φεβρουαρίου. Εάν δεν έχει συμβεί τότε η δήλωση θα είναι κοινή. Εξαιρέσεις υπάρχουν στις περιπτώσεις εκείνες που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Στην περίπτωση των κοινών δηλώσεων η εκκαθάριση διενεργείται ξεχωριστά για τον καθένα και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, που αντιστοιχεί μία για τον κάθε ένα σύζυγο. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ισχύουν και για εκείνους που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.