Μεγάλη ανατροπή με τις Αλκυονίδες 2024: Πότε είναι

0
1660
kairos alkionides 2024 pote einai
Πότε είναι οι Αλκυονίδες 2024

Οι Αλκυονίδες 2024 έρχονται σε πολύ λίγες ημέρες και θα έχουν μεγάλη διάρκεια, σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία που παρουσιάζουν οι προγνώσεις των μετεωρολόγων. Ο χιονιάς υποχωρεί μαζί με το κρύο και οι μέρες Άνοιξης είναι κοντά μας.

Όπως γνωρίζουμε η περίοδος των Αλκυονίδων διαρκεί περίπου 10 ημέρες και συνήθως ξεκινά από τα μέσα Ιανουαρίου με το θερμόμετρο να είναι πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι αλκυονίδες μέρες λαμβάνουν χώρα κατά το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου, αλλά είναι πιο συχνές μεταξύ 16-31 Ιανουαρίου.

Κάτι παρόμοιο θα ζήσουμε και φέτος με τις Αλκυονίδες, αφού πλησιάζουν οι μέρες με καλοκαιρία και μάλιστα θα είναι πολλές.

Από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του μετεωρολόγου της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλου, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά, με τον υδράργυρο να δείχνει τους 16 βαθμούς Κελσίου στην Αττική. Μάλιστα, προς το τέλος της εβδομάδας, όταν οι… Αλκυονίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους, με το θερμόμετρο να δείχνει ακόμα και τους 19 βαθμούς στην Αθήνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, η πρώτη μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα, κάνει λόγο για… παρατεταμένη καλοκαιρία. Όπως φαίνεται το κρύο του Σαββατοκύριακου θα είναι και το τελευταίο για τον Ιανουάριο.

Οι Αλκυονίδες για το 2024, θα έρθουν στις 17 περίπου του μήνα και η διάρκειά τους θα είναι πάνω από 10 ημέρες, αν επιβεβαιωθούν οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις.

Τι είναι οι Αλκυονίδες;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι Αλκυονίδες ημέρες συμβαίνουν εξαιτίας του γεωγραφικού πλάτους που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι του γεωγραφικού πλάτους κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης.

Από πού πήραν το όνομά τους;

Οι αλκυονίδες πήραν το όνομά τους από το θαλάσσιο αποδημητικό πτηνό Αλκυόνη, ή από τον ομώνυμο αστέρα που φέρει το όνομα του πτηνού. Κατά τις αλκυονίδες μέρες, ο αστέρας Αλκυών των Πλειάδων μεσουρανεί τις απογευματινές ώρες.

Επομένως, τις νύχτες του Ιανουαρίου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο (ζενίθ) του ουράνιου θόλου. Οι ημέρες κατά τις οποίες ο αστέρας είναι ορατός στο ψηλότερο σημείο του θόλου ονομάστηκαν αλκυονίδες.

Κατά τις αλκυονίδες μέρες, οι βαρομετρικές πιέσεις μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Ευρώπης εξισώνονται. Λόγω του γεωγραφικού πλάτους της Ελλάδας, λείπουν οι άνεμοι και παρατηρείται έντονη ηλιοφάνεια, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.

Κάποιες χρονιές, όπως το 1947, δεν παρατηρήθηκαν καθόλου αλκυονίδες μέρες. Γενικά, η διάρκειά τους και οι ημερομηνίες κατά τις οποίες παρατηρούνται είναι ασταθείς.