ΕΜΥ: Ανατροπή! Έρχεται κι άλλος καύσωνας

0
1284
neos kauswnas
Τι λέει η ΕΜΥ για τον νέο καύσωνα

Ο καύσωνας Κλέων έδειξε τα δόντια σε πολλές περιοχές της χώρας, με θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 44 βαθμούς, όμως, παρά τη μικρή υποχώρηση που θα δείξει θερμοκρασιακά από την Κυριακή 16 Ιουλίου, η ΕΜΥ αναφέρει πώς φαίνεται να πλησιάζει την Ελλάδα νέο κύμα καύσωνα!

Διαβάστε επίσης: Ανοίγει ο Τουρισμός για Όλους 2023: Αίτηση στο gov με ΑΦΜ

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ επικαιροποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Ιουλίου, δίνοντας νέα στοιχεία για τον καύσωνα Κλέων και το τέλος του. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει η ανακοίνωση, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν πως η θερμοκρασία πέφτει κι άλλο μέχρι την Τετάρτη 19 Ιούλιου και στη συνέχεια, στις 20 Ιουλίου ο υδράργυρος παίρνει την ανηφόρα.

Φαίνεται λοιπόν πως δεν ξεμπερδεύουμε τόσο εύκολα με τους καύσωνες τον Ιούλιο.

Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα

Από την Κυριακή έως και την Τετάρτη θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης.

Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια και οι Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Την Πέμπτη οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και σε καθημερινή βάση θα γίνεται τοπική και χρονική επικαιροποίηση των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν καθώς και των περιοχών που θα επηρεαστούν.

Πιο αναλυτικά:

 1. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο κυρίως στα βόρεια. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
  α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου
  β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
  γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
 2. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
  α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.
  β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά 40 βαθμούς Κελσίου.
  γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.
 3. Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα ηπειρωτικά κυρίως στα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:
  α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
  β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά 41 βαθμούς Κελσίου
  γ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
 4. Την Πέμπτη (20-7-2023) κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41-43, στα νησιά του Ιονίου τους 39-41, στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Σάκης Αρναούτογλου: Ξανά 44άρια

Σύμφωνα με ανάρτηση του προγνώστη της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου, τα θερμόμετρα θα δείξουν κατά μέσο όρο 37-39 βαθμούς Κελσίου από αύριο, Κυριακή μέχρι την Τετάρτη, καθώς από Πέμπτη αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας σε επίπεδα άνω των 40 βαθμών Κελσίου μέχρι και την Δευτέρα 24 Ιουλίου.

Το νέο κύμα καύσωνα θα ξεκινήσει με 40 βαθμούς Κελσίου την προσεχή Πέμπτη και στη συνέχεια θα ανέβει έτι περαιτέρω, με αποκορύφωμα το Σάββατο 22 Ιουλίου οπότε η γενική πρόγνωση κάνει λόγο για θερμοκρασίες έως 44 βαθμούς Κελσίου.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σε κλειστούς κάμπους η θερμοκρασία να φτάσει έως και τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Λαγουβάρδος: Ο Κλέων ένας από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών

Ο Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, έκανε λόγο σημεραα για «μια μικρή κάμψη των πολύ υψηλών θερμοκρασιών το επόμενο τετραήμερο.

Θα είναι όμως ζέστη μέχρι και την Τρίτη – Τετάρτη με θερμοκρασίες που θα είναι μέγιστες κοντά στους 39 με 40 βαθμούς σε αρκετές περιοχές με θερμοκρασίες καύσωνα, σε συνδυασμό μάλιστα και με πολύ ενισχυμένο μελτέμι κυρίως από την Κυριακή.

Κυριακή και Δευτέρα θα έχουμε πολύ ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο και επομένως και στα ανατολικά τμήματα της χώρας. Και αυτό ανεβάζει πάρα πολύ τον κίνδυνο πυρκαγιάς το επόμενο τριήμερο, δεδομένου ότι έχουν ξεραθεί και τα πάντα στα δάση από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε τις τελευταίες ημέρες».

Ο κ. Λαγουβάρδος προειδοποίησε για νέα άνοδο της θερμοκρασίας από Πέμπτη λέγοντας ότι «φαίνεται από την Πέμπτη και μετά θα έχουμε εκ νέου άνοδο θερμοκρασίας.

Είναι λίγο νωρίς για αυτό λέω μεγάλη πιθανότητα αλλά να το τονίσω ότι από την Πέμπτη και μετά και μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε εκ νέου πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή θα ξαναδούμε θερμοκρασίες πάνω από 42 43 βαθμούς».