Εφιαλτική πρόβλεψη: Δεν θα έχουμε καλοκαίρι το 2023

0
12213
kairos kalokairi 2023
Η πρόβλεψη για το καλοκαίρι 2023 και τον καιρό

Τα τρελά του συνεχίζει ο καιρός και τον Ιούνιο, μετά τον πολύ βροχερό Μάιο. Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε ήταν βροχερό για όλη τη χώρα, με ένα ακόμα διήμερο βροχής και καταιγίδων να έρχεται στις αρχές της εβδομάδας. Την ίδια ώρα οι προβλέψεις για το καλοκαίρι 2023 μόνο θετικές δεν είναι.

Το Σάββατο μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ανέφερε πως ο καιρός θα συνεχίσει να είναι άστατος και τις επόμενες ημέρες, ενώ οι Έλληνες μετεωρολόγοι τονίζουν πως όλος ο Ιούνιος θα κυλήσει με παρόμοιες συνθήκες αστάθειας.

Ο κ. Λαγουβάρδος για τον καιρό στη χώρα μας είπε πως «τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στο μοτίβο του καιρού».

«Ο καιρός τον Ιούνιο θα είναι μια επανάληψη του Μαΐου», είπε σχολιάζοντας τις προβλέψεις των Ευρωπαίων συναδέλφων του. «Θα συνεχίσουμε, δηλαδή, να έχουμε αρκετές αστάθειες, βροχοπτώσεις σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και στην Ελλάδα κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό. Στην Ελλάδα, η θερμοκρασία θα συνεχίσει να είναι λίγο κάτω από τα κανονικά. Τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα η πρόβλεψη αυτή είναι αληθής», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Παράλληλα προειδοποίησε πως, «Πηγαίνουμε σε ένα κλίμα το οποίο είναι θερμότερο και πιο έντονο, όσον αφορά στα φαινόμενα. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό και να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα, όπως επίσης για τις δασικές πυρκαγιές, ένα τεράστιο πρόβλημα για τη Μεσόγειο και τη χώρα μας».

Για το πρόβλημα των πυρκαγιών και το τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον ανέφερε ότι «είδαμε τι συνέβη το 2021 με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το 2022 ήμασταν τυχεροί γιατί είχαμε ένα σχετικά ήπιο καλοκαίρι. Αν έχουμε όμως μια επανάληψη καταστάσεων, όπως για παράδειγμα στον Καναδά, θα ζήσουμε στη χώρα μας και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές και αυτός θα είναι ο κανόνας στο μέλλον, αν δεν φροντίσουμε να θωρακιστούμε και να σταματήσουμε όσο μπορούμε την πορεία προς μια κλιματική αλλαγή η οποία θα γίνει ανεξέλεγκτη από ένα σημείο και μετά».

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για το καλοκαίρι 2023

Το μαθηματικό μοντέλο του ECMWF δείχνει καιρική αστάθεια μέχρι τον Ιούλιο.

Πάντως, πολλοί μετεωρολόγοι κάνουν ήδη λόγο για μια χρονιά χωρίς καλοκαίρι στη «Γηραιά Ήπειρο», κάτι που θα αποτελέσει ρεκόρ δύο αιώνων, καθώς η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1816.

Σύμφωνα πάντα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων, ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ ειδικά στην Ιταλία οι βροχοπτώσεις έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας οριστικά την περίοδο ξηρασίας που είχε διατηρηθεί για 16 ολόκληρους μήνες.

Ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε πως ειναι παράτολμο να κάνουμε μία μακροπρόθεσμη καιρική πρόγνωση.