Πότε γιορτάζει η Νεφέλη 2024: Πολλές ημερομηνίες

0
1197
giorti poios giortazei
Ποια γιορτή είναί σήμερα

Το όνομα Νεφέλη ήταν πριν κάποια χρόνια σπάνιο και δυσεύρετο. Πλέον, είναι ένα από τα αγαπημένα ονόματα που διαλέγουν οι νέοι γονείς. Αν και πολλοί θεωρούν πως το όνομα προέρχεται από την αρχαιότητα και δεν γιορτάζει, ωστόσο, έχει γιορτή και όχι μόνο μία.

Πότε γιορτάζει κάθε χρόνο η Νεφέλη

Η γιορτή είναι κάθε χρόνο κινητή και υπολογίζεται με βάση την ημερομηνία που πέφτει το Πάσχα. Υπολογίζεται +39 ημέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα, κατά της Αναλήψεως του Ιησού.

Ο Χριστός «εν μέσω Νεφελών ανελήφθη εις τους ουρανούς».

Πότε γιορτάζει η Νεφέλη για το 2024

Για το 2024 η Νεφέλη γιορτάζει την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Προσοχή όμως, η Νεφέλη γιορτάζει και αακόμα μία φορά μέσα στο 2024. Συγκεκριμένα ανήμερα της Αγίας Σκέπης την 28η Οκτωβρίου 2024, ημέρα Δευτέρα.

Τι σημαίνει το όνομα Νεφέλη

Τι σημαίνει: Αρχαίο ελληνικό όνομα που σημαίνει “νέφος, σύννεφο, λύπη, ατμός”. Προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή λέξη nebhela που σημαίνει “νεφέλη”.

Ποια ήταν η Νεφέλη κατά την αρχαιότητα

Στην ελληνική μυθολογία, η Νεφέλη σχετίζεται με το μύθο του Φρίξου και της Έλλης.

Η Νεφέλη υπήρξε η θεά της Φιλοξενίας, ήταν Ωκεανίδα, παρόλο που ευρύτερα γνωστός γι’ αυτήν ήταν ο Δίας.

Σύμφωνα με τον μύθο την δημιούργησε ο Δίας δίνοντάς της την μορφή της Ήρας προκειμένου να ξεγελάσει τον Ιξίωνα. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν οι Κένταυροι, τους οποίους βοήθησε η Νεφέλη στη συμπλοκή τους με τον Ηρακλή.

Η Νεφέλη παντρεύτηκε τον βασιλιά Αθάμαντα, ο οποίος αργότερα ξαναπαντρεύτηκε την Ινώ. Τα παιδιά του από τον πρώτο του γάμο, ο Φρίξος και η Έλλη, αποτέλεσαν αντικείμενο μίσους από την Ινώ, η οποία ήθελε να δει στο θρόνο τους δικούς της γιους, Λέαρχο και Μελικέρτη. Η Ινώ κατάφερε να πείσει τις γυναίκες να βράσουν κρυφά από τους άντρες τους το σιτάρι που είχαν για σπορά, με αποτέλεσμα να πέσει πείνα στη χώρα. Ο βασιλιάς απελπισμένος ζήτησε την βοήθεια του Μαντείου των Δελφών, αλλά η Ινώ δωροδόκησε τους κομιστές του χρησμού λέγοντας ότι για να εξαγνιστεί το κακό έπρεπε να θυσιαστεί ο Φρίξος. Την τελευταία στιγμή η Νεφέλη έστειλε στο βωμό ένα φτερωτό χρυσό κριάρι, το οποίο έσωσε τα δυο της παιδιά και τα απομάκρυνε πετώντας πάνω από τη θάλασσα. Η Έλλη όμως έπεσε στα νερά και χάθηκε κι από τότε η θάλασσα σε εκείνο το σημείο πήρε το όνομα Ελλήσποντος, ενώ ο Φρίξος έφτασε ως την Κολχίδα, όπου χάρισε το κριάρι με το χρυσόμαλλο δέρας στον βασιλιά Αιήτη και παντρεύτηκε την κόρη του, Χαλκιόπη.