Πότε είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας 2024: Το μεγάλο μπέρδεμα

0
1878
kiriaki tis orthodoxias 2024 pote einai
Πότε είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας 2024

Πλησιάζει μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, η Κυριακή της Ορθοδοξίας 2024. Όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, έχουμε όλο και πιο σημαντικές γιορτές της Εκκλησίας.

Φέτος, ωστόσο, η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι ένα… μεγάλο μπέρδεμα, καθώς στον απόηχο της ψήφισης του γάμου των ομοφύλων, υπήρξαν τριγμοί ανάμεσα σε Πολιτεία και Εκκλησία. Συγκεκριμένα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Ελλαδικής Εκκλησίας αποφάσισε να μην εορταστεί η Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη της Αθήνας, όπως γίνεται κάθε χρόνο, αλλά στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

Ο λόγος λίγο… εκδικητικός, καθώς οι εκπρόσωποι της Πολιτείας δεν θα μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία, όπως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Γιατί αυτή η Κυριακή είναι κάθε χρόνο τόσο μεγάλη γιορτή για την Εκκλησία μας.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, οπότε και έπαψε από το γεγονός αυτός ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί κατά την περίοδο της Εικονομαχίας. Στην Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή. Αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Ακόμα, μνημονεύθηκαν και όλοι οι «αθλητές» της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.

Έτσι, σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας κάθε χρόνο επαναλαμβανόταν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η τελετή αυτή κατά τον ακόλουθο τρόπο: Ο κλήρος (ενδημούντες και παρεπιδημούντες) μαζί με τους μοναχούς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες υπέρ των εικόνων τελούσαν «παννύχιον υμνολογίαν» στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών, στο τέλος της οποίας ακολουθούσε λαμπρή λιτανεία στη Μεγάλη Εκκλησία, όπου παρίστατο ο Αυτοκράτορας.

Ως εκ τούτου, ως Κυριακή της Ορθοδοξίας αναφέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και εορτάζεται κατά την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.

Πότε είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας 2024

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας για το 2024, πέφτει στις 24 Μαρτίου, αμέσως δηλαδή μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Τι τρώμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας 2024

Καθώς η Κυριακή της Ορθοδοξίας συμπεριλαμβάνεται στις Κυριακές της σαρακοστιανής περιόδου, τρώμε νηστίσιμα.

Τι συμβολίζουν οι Κυριακές κατά την περίοδο της Σαρακοστής

Κάθε Κυριακή της Μ. Σαρακοστής έχει δύο θέματα, δύο νοήματα. Από το ένα μέρος η κάθε Κυριακή αποτελεί μέρος μιας συνέχειας στην οποία αποκαλύπτεται ο ρυθμός και η πνευματική «διαλεκτική» της Μ. Σαρακοστής. Από το άλλο μέρος, σύμφωνα με την πορεία της ιστορικής εξέλιξης της Εκκλησίας, σχεδόν κάθε Κυριακή της Σαρακοστής απόκτησε ένα δεύτερο θέμα.

  • Έτσι την Α΄ Κυριακή των Νηστειών η Εκκλησία γιορτάζει τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας.
  • Την Β΄ Κυριακή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά γιορτάζουμε τη καταδίκη των εχθρών του και την υπεράσπιση της διδασκαλίας του ως δεύτερος θρίαμβος της Ορθοδοξίας.
  • Την Γ΄ Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.
  • Την Δ΄ Κυριακή του αγίου Ιωάννου της Κλίμακας και
  • Την Ε΄ Κυριακή της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.