Παράταση στα τέλη κυκλοφορίας 2024; Τι ισχύει με το σήμα

0
810
teli kukloforias 2024 sima paratasi
Πότε λήγει η παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας 2024 - σήμα

Τι γνωρίζουμε για τα τέλη κυκλοφορίας 2024. Θα δώσει το υπ. Οικονομικών παράταση στους πολίτες να πληρώσουν το σήμα μετά το 2024 ή για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Το σίγουρο είναι πως αν θέλει κάποιος να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή το σήμα, θα πρέπει να μπει στην aade.gr και να εκτυπώσει και κατεβάσει τα τέλη, ώστε να κάνει την πληρωμή. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, πάντως, δεν υπάρχει κανένα πρόστιμο στους ιδιοκτήτες ΙΧ για το σήμα.

Ανατροπή; Δεν θα δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας 2024;

Προ ημερών ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, έκανε μία δήλωση στο Mega που θορύβησε τους ιδιοκτήτες ΙΧ περί παράτασης.

Στην ερώτηση που δέχτηκε από τους δημοσιογράφους για το αν δοθεί παράταση για πληρωμή και μετά τις 31 Δεκεμβρίου, ο υφυπουργός τόνισε πως δεν… είναι και τόσο σίγουρος πως θα δοθεί τελικά.

«Δεν έχουμε σκεφτεί να δώσουμε παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, θα ήθελα να μην συνεχίσουμε με αυτή την λογική των παρατάσεων. Θα καλέσω τον κόσμο να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», είπε, με τους πολίτες να αντιδρούν στο ενδεχόμενο, μιας και τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος που βάζουν πιο βαθιάα το χέρι στην τσέπη λόγων των εορτών.

Για το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους τους σήματος είπε: «Δεν είμαι σίγουρος για το εάν θα πρέπει να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Θα κάνουμε μία συζήτηση. Τώρα όλο και περισσότερο έχουμε τα νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα. Θα πρέπει να το δούμε ακριβώς και να το εξετάσουμε, δεν λέω ότι πρέπει να αυξηθούν. Σε κάποιες κατηγορίες μπορεί να είναι φθηνά σε κάποιες ακριβά. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το συζητήσουμε αυτή τη στιγμή, δεν έχει γίνει αυτή η κουβέντα».

Πώς η εκτύπωση χωρίς taxisnet

Αρχικά θα πρέπει να πατήσετε ΕΔΩ

·         Συμπληρώνω τον Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας

·         Συμπληρώνω τον αρ. κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας

·         Επιλέγω το έτος τελών κυκλοφορίας

·         Επιλέγω «Εκτύπωση»

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Εκτύπωση με κωδικούς Taxisnet

Αν θυμάστε τους κωδικούς Taxisnet, η διαδικασία εκτύπωσης των τελών κυκλοφορίας είναι μία πολύ εύκολη υπόθεση.

Θα πρέπει να μπείτε στο mycar. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Θα πατήσετε είσοδος στην εφαρμογή, θα εισάγετε τους κωδικούς taxisnet.

Στη συνέχεια θα μπείτε εκεί που λέει Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, θα σας εμφανιστεί μία επιλογή που λέει «ειδοποιητήρια τελών κυκλοφορίας οχημάτων».

Μπαίνετε μέσα.

Εμφανίζεται η επιλογή ειδοποιητήριο τελών κυκλοφορίας την οποία πρέπει να πατήσετε για να σας εμφανιστεί η καρτέλα με τις οφειλές.

Πατάτε εκτύπωση.

Ποια οχήματα δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας

Κάθε νέο αυτοκίνητο που πωλείται στην ελληνική αγορά πληρώνει τέλη κυκλοφορίας με βάση την ποσότητα γραμμαρίων CO2 που εκπέμπει και αναγράφεται στην άδεια.

Αν είναι έως 122 g CO2/km, τότε τα τέλη είναι μηδενικά, ανεξάρτητα αν είναι πετρέλαιο, βενζίνη, αέριο κτλ.

Τα σιγουράκια που δεν πληρώνουν είναι τα εξής:

  1. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα 

2. Plug-in υβριδικά

Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με διαφορετικό καθεστώς, ανάλογα με την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους.

Πρώτη άδεια πριν από την 1η Νοεμβρίου 2010 : Κανένα αυτοκίνητο που έχει κυκλοφορήσει πριν το 2010 δεν απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας! Τα τέλη υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση την χωρητικότητα του κινητήρα, τα κυβικά δηλαδή. Αναλόγως κυβισμού, μπορεί να είναι χαμηλά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι μηδενικά.

Πρώτη άδεια από 1 Νοεμβρίου 2010 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 : Τα τέλη υπολογίζονται βάσει του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν. Απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας αν εκπέμπουν έως 90 gr CO2/km.

Πρώτη άδεια από 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά : Ισχύει ό,τι και για τα καινούργια αυτοκίνητα. Δηλαδή, δεν πληρώνουν τέλη όσα εκπέμπουν κάτω από 122 gr/km, ανεξαρτήτως της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν.