Ολοήμερα σχολεία: Ωράριο αποχώρησης 2023 – 2024

0
22410
oloimera sxoleia oloimero sxoleio wrario
Ποιο το ωράριο στα ολοήμερα σχολεία 2023

Αλλαγές θα έχουμε για τη σχολική χρονιά 2023 – 2024 στο ωράριο για τα ολοήμερα σχολεία, μιας και ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας μία έξτρα ώρα αποχώρησης.

Ποια η αλλαγή στο ωράριο στα ολοήμερα σχολεία 2023

Η αλλαγή αφορά την αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία. Μέχρι και πέρυσι υπήρχαν δύο ώρες αποχώρησης, με τη δεύτερη να μην είναι τόσο δημοφιλής στις οικογένειες.

Φέτος, θα υπάρχει και μία νωρίτερα.

Έτσι το ωράριο αποχώρησης διαμορφώνεται ως εξής:

2.55 μμ

3.50 μμ

και 5.30 μμ

Οι ζώνες του ολοήμερου σχολείουΤι κάνουν οι μαθητές

Από 14.10 έως 14.55 «Μεσημβρινό Γεύμα – Διατροφική αγωγή».

Έχει διάρκεια μία διδακτική ώρα και το διδακτικό αντικείμενο της διατροφικής αγωγής, το οποίο ανατίθεται, κατά προτεραιότητα, στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τη δεύτερη ώρα.

«Μελέτη-Προετοιμασία»,

Έχει διάρκεια δύο διδακτικές ώρες.

Εντάσσεται τουλάχιστον για μια (1) διδακτική ώρα καθημερινά, το γνωστικό αντικείμενο της «Μελέτης -Προετοιμασίας» στη γλώσσα και τα μαθηματικά, το οποίο ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70 – Δασκάλων.
Στη ίδια ζώνη δύναται να εντάσσεται μία (1) διδακτική ώρα με αντικείμενο ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: αγγλικά, αθλητισμός, εικαστικά, μουσική, θεατρική αγωγή και τεχνολογία πληροφορίας και επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), τα οποία ανατίθενται σε εκπαιδευτικούς του αντίστοιχου κλάδου.

 «Σχολικοί Μαθητικοί Όμιλοι»

Εντάσσονται, για συνεχόμενο δίωρο καθημερινά, με ενδιάμεσο ολιγόλεπτο διάλειμμα, οι σχολικοί μαθητικοί όμιλοι, στο πλαίσιο λειτουργίας των οποίων δύναται να προσφέρεται δράση, δημιουργική απασχόληση, ελεύθερη έκφραση και ψυχαγωγία με αντικείμενα σχετιζόμενα με τον αθλητισμό, τα ομαδικά αθλήματα, τους παραδοσιακούς ή μοντέρνους χορούς, τη χοροκινητική έκφραση, τις εικαστικές τέχνες, τις χειροτεχνίες και κατασκευές, την εκμάθηση μουσικών οργάνων, την εκπαιδευτική ρομποτική, τα πνευματικά παιχνίδια και παζλ, τα παραδοσιακά παιχνίδια, τις επιστημονικές κατασκευές – πειράματα, τα μαθηματικά παιχνίδια, τη ρητορική τέχνη και δημιουργική γραφή, το ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο, τη διαπολιτισμική παιδεία, την πολιτειότητα και πολιτότητα, τον εθελοντισμό, την παιδική επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία εφημερίδας.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2023

Οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις τους τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.

Η διδασκαλία των μαθημάτων αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Ιουνίου του 2024.

Υπενθυμίζεται πως όταν η 11η Σεπτεμβρίου ή η 15η Ιουνίου είναι αργία, τα μαθήματα αρχίζουν την επόμενη εργάσιμη ημέρα ή λήγουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα αντίστοιχα.

Η πρώτη αργία του 2023 μετά τις διακοπές

Ανάσες από τέλη Αυγούστου ψάχνουν οι εργαζόμενοι που σιγά – σιγά επιστρέφουν στις δουλειές τους και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην καθημερινότητα.

Αρκετοί είναι αυτοί που κοιτάζουν το ημερολόγιο για την πρώτη αργία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να προγραμματίσουν κάποια απόδραση. Όμως τα νέα δεν είναι… καλά, καθώς η 28η Οκτωβρίου, που είναι και επίσημα αργία πέφτει Σάββατο. Έτσι χάνουμε μία ημέρα ξεκούρασης.

Την επόμενη αργία την… κοιτάμε με τα κυάλια, μιας και πρόκειται για την ημέρα των Χριστουγέννων, 25 Δεκεμβρίου. Το ευτυχές είναι ότι πέφτει Δευτέρα. Και η 26η Δεκεμβρίου είναι επίσης αργία.

Οι αργίες του 2024

  • Δευτέρα 1 Ιανουαρίου Πρώτη του έτους
  • Δευτέρα 18 Μαρτίου Καθαρά Δευτέρα
  • Δευτέρα 25 Μαρτίου Εθνική Εορτή
  • Παρασκευή 3 Μαΐου Μεγάλη Παρασκευή
  • Δευτέρα 6 Μαΐου Δευτέρα του Πάσχα
  • Δευτέρα 24 Ιουνίου Αγίου Πνεύματος
  • Πέμπτη 15 Αυγούστου Κοίμηση της Θεοτόκου
  • Δευτέρα 28 Οκτωβρίου Εθνική Εορτή
  • Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου Χριστούγεννα
  • Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων