Ετεροδημότες Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζουν

0
77
eurwekloges 2024 eterodimotes pou psifizw
Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις Ευρωεκλογές 2024

Πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές 2024 και ήδη πολλοί Έλληνες κανονίζουν να ταξιδέψουν στους τόπους που έχουν τα δικαιώματά τους, δεν χρειάζεται να κάνουν το ίδιο και οι Ετεροδημότες.

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις Ευρωεκλογές 2024

Εκτός και αν κάποιος επέλεξε να κάνει αίτηση για επιστολική ψήφο, οι ετεροδημότες θα μπορούν να ασκήσουν, όπως και στις εθνικές εκλογές 2024, το εκλογικό δικαίωμά τους στον τόπο διαμονής τους. Όχι στον νομό που έχουν τα δικαιώματά τους, αλλά στον τόπο που κατοικούν.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν κάνει έγκαιρα την αίτηση τους και να έχει εγκριθεί πριν από την αναθεώρηση καταλόγου.

(Το πότε έγινε η τελευταία αναθεώρηση καταλόγου θα το βρείτε στην εφαρμογή Πού ψηφίζω)

Στη μοναδική περίπτωση που δεν ίσχυε το δικαίωμα του ετεροδημότη είναι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου οι εκλογείς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επισκεφθούν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή να κάνουν αίτηση μεταδημότευσης.

Όσοι έχουν κάνει αίτηση ετεροδημότη σε παλαιότερες εκλογές θα ψηφίσουν στον τόπο που έχουν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία, κατά την αίτηση ετεροδημότη. Ισχύει δηλαδή η παλιά αίτηση και δεν χρειάζεται να κάνουν καινούργια. Αντίθετα, εάν οι εκλογές θέλουν να ψηφίσουν και πάλι στην ιδιαίτερη πατρίδα τους θα πρέπει να αιτηθούν να διαγραφεί η αίτηση ετεροδημότη που έχουν κάνει. 

Πότε οι Ευρωεκλογές 2024 στην Ελλάδα: Ημερομηνία

Αρχικά πάμε να δούμε πότε είναι οι εκλογές. Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου και η ψηφοφορία θα γίνει σύμφωνα με τους εκλογικούς κανόνες κάθε κράτους μέλους

Η ψηφοφορία ξεκινά στην Ολλανδία την Πέμπτη 6 Ιουνίου και ακολουθεί η Ιρλανδία την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Η Λετονία, η Μάλτα και η Σλοβακία θα συμμετάσχουν το Σάββατο 8 Ιουνίου, ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα ψηφίσουν την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Η Τσεχία και η Ιταλία θα επιτρέψουν την ψηφοφορία σε συνεχόμενες ημέρες: Παρασκευή και Σάββατο για τους Τσέχους και Σάββατο και Κυριακή για τους Ιταλούς.

Έτσι, λοιπόν, οι Έλληνες πολίτες θα πάνε στις κάλπες την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα.

Πού ψηφίζω στις Ευρωεκλογές 2024Ισχύει και για ετεροδημότες

Όπως και στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουλίου έτσι και στις Ευρωεκλογές 2024, αν θέλετε να μάθετε πού ψηφίζετε θα πρέπει να μπείτε στην ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Πού ψηφίζω» και να δείτε το σχολείο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να μπείτε στην εφαρμογή

Προς το παρόν η εφαρμογή δεν δείχνει το σχολείο στο οποίο θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Θα χρειαστείτε κάποια στοιχεία ή τον ειδικό εκλογικό αριθμό (13 ψηφία)

Εάν δεν έχετε τον ειδικό εκλογικό αριθμό τότε θα πρέπει να συμπληρώσετε

Το Επώνυμο ολογράφως

και τους δύο πρώτους χαρακτήρες από το

Όνομα

Όνομα Πατέρα

Όνομα Μητέρας

και το έτος γέννησης

Πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές 2024; Πόσους σταυρούς βάζω

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.