Δεύτερη Πανσέληνος Αυγούστου 2023 – Πότε και τι ώρα

0
16244
panselinos augoustou 2023
Πότε είναι η Πανσέληνος Αυγούστου 2023

Πλησιάζουν οι μέρες που θα δούμε τη δεύτερη Πανσέληνο του Αυγούστου 2023. Το φεγγάρι θα είναι πιο λαμπερό από κάθε άλλο για φέτος.

Είναι η δεύτερη του Αυγούστου αφού Πανσέληνο είχαμε ξανά την 1η του Αυγούστου.

Ημερομηνία για τη Δεύτερη Πανσέληνο του Αυγούστου 2023

Στις 30 Αυγούστου θα έχουμε την ευκαιρία όσοι χάσαμε την πρώτη, να δούμε τη δεύτερη Πανσέληνο. Αυτή τη φορά ονομάζεται «Μπλε Πανσέληνος». Δεν θα είναι… μπλε, αλλά θα είναι πολύ λαμπερή!

Πανσέληνος Αυγούστου: Τι ώρα η κορύφωση

Στις 30 Αυγούστου και συγκεκριμένα στις 21:36 μ.μ. θα σημειωθεί η δεύτερη πανσέληνος του μήνα – η μπλε σελήνη.

Ο όρος «μπλε φεγγάρι» χρησιμοποιείται όταν έχουμε δύο πανσελήνους σε έναν μόνο μήνα. Θα είναι η πλησιέστερη σελήνη της χρονιάς με μόλις 222.043 μίλια απόσταση από τη Γη.

Η επόμενη κοντινή πανσέληνος θα γίνει την 5η Νοεμβρίου του 2025 με απόσταση 221.817 μίλια.

Οι μύθοι γύρω από την Μπλε Σελήνη

Είναι γνωστό ότι τον Αύγουστο έχουμε τις μεγαλύτερες και λαμπερότερες πανσελήνους. Γιατί όμως;

Ο λόγος είναι απλός. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σε αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να δημιουργήσει αυτού του είδους την οπτική απάτη, όμως η πραγματικότητα είναι ότι επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για μια ψευδαίσθηση που έχει καταφέρει να χτίσει έναν ολόκληρο μύθο.

Το λεγόμενο «μπλε φεγγάρι» κρύβει ένα μύθο από πίσω του. Η αλήθεια είναι πως για δύο χρόνια μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ανέφεραν ότι έβλεπαν παράξενα χρωματιστά ηλιοβασιλέματα και μια Σελήνη που είχε μια μπλε χροιά. Όμως, έκτοτε δεν υπήρξε άλλη παρόμοια αναφορά. Ετσι, ο όρος «μπλε φεγγάρι» άρχισε να σημαίνει ότι κάτι είναι πάρα πολύ σπάνιο, εξ ου και χρησιμοποιείται όταν έχουμε δύο πανσελήνους σε ένα μήνα.

Μύθος είναι, επίσης, ότι τη μέρα της πανσελήνου γεννιούνται περισσότερα παιδιά ή ότι υπάρχουν περισσότερα ατυχήματα, παρ’ όλα αυτά οι μύθοι αυτοί δεν λένε να «πεθάνουν» έως σήμερα. Ένας άλλος μύθος αφορά τον χρωματισμό της πανσελήνου, που ορισμένοι τον θέλουν μερικές φορές να είναι «μπλε». Κάτω από ορισμένες σπάνιες συνθήκες, πράγματι η χροιά της Σελήνης παίρνει ένα γαλαζωπό χρώμα (αντί του κανονικού γκρίζου), όταν π.χ. στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης από κάποια πρόσφατη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαίστειου Κρακατόα το 1883.

Κάθε πότε έχουμε Πανσέληνο

Για τη συμπλήρωση όλων των φάσεων της Σελήνης, χρειάζονται 29 ημέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μήνας.