Αυτό το Σάββατο το πρώτο Ψυχοσάββατο 2024: Ημερομηνία

0
3924
psixosabbato 2024 pote einai
Πότε είναι το Ψυχοσάββατο 2024

Το πρώτο Ψυχοσάββατο 2024 έφτασε, με τις εκκλησίες να γεμίζουν με κόσμο για να τελέσουν το μνημόσυνο στη μνήμη των νεκρών. Οι πιστοί προσφέρουν κόλυβα, που είτε έφτιαξαν οι ίδιοι είτε τα αγόρασαν.

Για το 2024 το πρώτο Ψυχοσάββατο είναι το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου και το επόμενο αργεί. Υπάρχουν και άλλα ανεπίσημα, ωστόσο δύο είναι τα επίσημα κάθε χρόνο.

Πότε είναι το πρώτο Ψυχοσάββατο για το 2024

Για το έτος 2024 οι ημερομηνίες που πέφτουν τα δύο ψυχοσάββατα είναι:

  • Πρώτο ψυχοσάββατο: 09 Μαρτίου
  • Δεύτερο ψυχοσάββατο: 22 Ιουνίου

Τώρα αναφορικά με το δεύτερο ανεπίσημο Ψυχοσάββατο, αυτό είναι προς το τέλος του Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου.

Πότε είναι τα τρία ανεπίσημαα Ψυχοσάββατα

Υπάρχουν κι άλλα Σάββατα που αφιερώνονται στη μνήμη των νεκρών, όπως για παράδειγμα το Σάββατο πριν τη γιορτή του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης στην Αθήνα έχουν ακόμη δύο ψυχοσάββατα. Το Σάββατο της Τυρινής και το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος των Νηστειών, που είναι γνωστό και σαν Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων.

Κατά περιοχές υπάρχουν κι άλλα ανεπίσημα Ψυχοσάββατα που αφιερώνονται στη μνήμη των νεκρών.

  • Ψυχοσάββατο της Τυρινής (Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων): 23 Μαρτίου
  • Το Σάββατο του Λαζάρου- το γιορτάζουν σαν Ψυχοσάββατο: 27 Απριλίου
  • Το Σάββατο πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου: 26 Οκτωβρίου

Τι προσφέρουμε στην εκκλησία το Ψυχοσάββατο

Για να συγχωρεθεί η ψυχή προσφέρουμε στην Εκκλησία κόλυβα, που είτε φτιάξαμε εμείς είτε τα αγοράσαμε από τον φούρνο.

Στη συνέχεια, τα πηγαίνουμε στην εκκλησία για να διαβαστούν είτε στον Εσπερινό της Παρασκευής είτε στη Θεία Λειτουργία του Σαββάτου.

Το Ψυχοσάββατο συνδέεται με τη σωτηρία της ψυχής των ανθρώπων που έχουν φύγει από κοντά μας. Είναι κάτι σαν μνημόσυνα, αλλά με τη διαφορά αφορούν όλες τις ψυχές των ανθρώπων που έχουν πεθάνει.

Τα βιβλία της Εκκλησία αναφέρουν πως είναι μη προγραμματισμένα μνημόσυνα που κάνει η ίδια η Εκκλησία για όσους δεν μπορούν να κάνουν τα καθιερωμένα μνημόσυνα.

Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει κυρίως για όσους πέθαναν στη ξενιτιά ή σε δύσκολες συνθήκες π.χ. στη θάλασσα, στα βουνά κλπ ή ακόμη και για τους φτωχούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα κανονικά μνημόσυνα.

Με τα ψυχοσάββατα έχουν όλοι τη δυνατότητα να συγχωρεθούν και να κριθούν κατά τη Δευτέρα Παρουσία.