Χαιρετισμοί 19/4 – Ακάθιστος Ύμνος 2024 LIVE

0
340
xairetismoi live akathistos imnos
Πού θα δείτε live τον Ακάθιστο Ύμνο

Τελευταία Παρασκευή με Χαιρετισμούς ή καλύτερα με την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου 2024.

Τις περασμένες 4 εβδομάδας στην Εκκλησία εψάλησαν οι Χαιρετισμοί. Την Παρασκευή 19 Απριλίου είναι η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Όπως κάθε χρόνο θα μπορείτε μέσω του eidiseistwra.gr να παρακολουθήσετε την ακολουθία Live. Το άρθρο θα ανανεωθεί με την προσθήκη του live λίγο πριν ξεκινήσει η λειτουργία του Ακάθιστου Ύμνου.

Για την ακριβή ώρα θα πρέπει να ρωτήσετε την ενορία σας.

Πού είναι αφιερωμένοι οι Χαιρετισμοί 2024

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά τροπάρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι ένας ύμνος προς την Παναγία, με τον οποίο οι πιστοί εκφράζουν την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωση τους σε αυτήν.

Τι είναι ο Ακάθιστος Ύμνος;

Πρόκειται για έναν μεγάλο ύμνο προς την Παναγία.

Αποτελείται από 24 στροφές, οι οποίες ψάλλονται όρθιοι. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά τροπάρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και ψάλλεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο Ακάθιστος Ύμνος γράφτηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. από έναν άγνωστο υμνογράφο. Η παράδοση λέει ότι γράφτηκε για να εορταστεί η σωτηρία της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες το 626 μ.Χ.

Ο ύμνος ξεκινάει με ένα προοίμιο, στο οποίο η Παναγία αποκαλείται “Θεοτόκος” και “Αειπάρθενος”. Στη συνέχεια, οι 24 στροφές του ύμνου αφηγούνται γεγονότα από τη ζωή της Παναγίας και του Χριστού.

Στις πρώτες 12 στροφές, ο ύμνος αφηγείται γεγονότα από τη ζωή της Παναγίας, όπως τη σύλληψή της από τον Άγιο Ιωακείμ και την Άννα, τη γέννησή της, την επίσκεψή της στην Αγία Ελισάβετ, και την Υπαπαντή.

Στις υπόλοιπες 12 στροφές, ο ύμνος αφηγείται γεγονότα από τη ζωή του Χριστού, όπως τη γέννησή του, τη Σταύρωση, την Ανάσταση, και την Ανάληψη.

Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι ένα πολύ όμορφο και συγκινητικό ύμνος, που εκφράζει την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωση των πιστών στην Παναγία.

Είναι ένας ύμνος πίστης και ελπίδας, που μπορεί να εμπνεύσει και να παρηγορήσει όλους όσους τον ακούσουν.

Ο ποιητής του Ακαθίστου Ύμνου δεν είναι γνωστός, καθώς οι μακροχρόνιες έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε αναμφισβήτητα συμπεράσματα. Έχουν αναφερθεί τα ονόματα του Ρωμανού του Μελωδού, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Σέργιου, του διάκονου και ιαμβογράφου Γεωργίου Πισίδη, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Α’, του μητροπολίτη Νικομηδείας Γεωργίου Σικελιώτη, της Κασσιανής και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου.

«Τη Υπερμάχω Στρατηγώ»

Τον 7ο αιώνα, όταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης σώθηκε από την επίθεση των Αβάρων μετά από παρέμβαση της Παναγίας, όλοι έψαλλαν στην Αγία Σοφία τον Ακάθιστο Ύμνο όρθιοι, εξ’ ου και το όνομά του. Τότε, μάλλον, γράφτηκε το πασίγνωστο αρχικό τροπάριο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».

«Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια,

Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια.

Αναγράφω σοι η πόλις σου, Θεοτόκε.

Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,

Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον

Ίνα κράζω σοι· Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε».