Νέο επίδομα 1.000 ευρώ από ΔΥΠΑ: Αίτηση εδώ στο gov.gr

0
680
dypa plirwmi 1.000 eyrw
Ποια η νέα εξέλιξη για το επίδομα 1.000 ευρώ από τη ΔΥΠΑ

Η ΔΥΠΑ δίνει νέο επίδομα 1.000 ευρώ σε ανέργους με μία αίτηση στο gov.gr. Θα αφορά 30.000 ανέργους και η πληρωμή θα γίνει στην τράπεζα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Και στο παρελθούν χιλιάδες ήταν οι άνεργοι που παρακουλούθησαν παρόμοιο πρόγραμμα και έλαβαν έως 1.000 ευρώ μετά από κάποιους μήνες.

ΕΔΩ η αίτηση στο gov.gr για το επίδομα 1.000 ευρώ

Το επίδομα έρχεται μετά από αίτηση στο νέο πρόγραμμα αναβάθμισης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ.

Οι αιτήσεις ξεκινούν την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 14:00. Θα τελειώσουν όταν συμπληρωθούν οι θέσεις.

Οι αιτήσεις γίνονται στο παρακάτω link:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Για την αίτηση θα χρειαστείτε τους κωδικούς Taxisnet και στη συνέχεια να επισυνέψετε τα δικαιολογητικά.

Ποιοι άνεργοι κάνουν αίτηση για το επίδομα 1.000 ευρώ

Το πρόγραμμα θα αφορά 30.000 ανέργους οι οποίοι πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
  • έχουν ηλικία άνω των 18 ετών
  • είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Στην περίπτωση που ο τίτλος σπουδών αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, απαιτείται επίσημη μετάφραση και πράξη αναγνώρισης.

Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, ΔΕΝ θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση:

  • Όσοι δεν είστε άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο της ΔΥΠΑ, και άνω των 18 ετών
  • Όσοι έχετε πάρει ΚΑΥΑΣ στο πλαίσιο των έργων ανέργων ή εργαζομένων, της δράσης 16913, και έχετε ενταχθεί σε τμήμα το οποίο υλοποιήθηκε.

Πόσες ώρες είναι το πρόγραμμα Προϋπόθεση για να πάρετε 1.000 ευρώ

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Όσοι υποβάλουν αίτηση και πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελούμενων και στη συνέχεια θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.

Γενικές πληροφορίες για το πρόγραμμα

Με συνολικό προϋπολογισμό 301,5 εκατ. ευρώ, η δράση κατάρτισης ανέργων αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινάει άλλο ένα πετυχημένο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ το οποίο θα δώσει την ευκαιρία σε 30.000 ανέργους να λάβουν κατάρτιση σε δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της σημερινής αγοράς εργασίας. Τα προγράμματα αναβάθμισης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων είναι σημαντικά για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξη των ανέργων. Οφείλουμε να  μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε αξιόπιστα και γρήγορα όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε, ώστε να  βρουν πολύ εύκολα δουλειά. Το νέο πρόγραμμα πιστοποίησης δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ, θα «εξοπλίσει» με όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται ο άνεργος για να «βγει» έτοιμος πια στην αγορά εργασίας».

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε: «Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης έχει πλέον αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στον κρίσιμο τομέα της κατάρτισης και επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας, υλοποιώντας δράσεις νέας γενιάς σε δεξιότητες υψηλής ζήτησης. Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε θέσει ως εθνικό στόχο την κατάρτιση 500.000 συμπολιτών μας έως το 2025, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να βρουν καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μετά τον πρώτο κύκλο προγραμμάτων, τον οποίο ολοκλήρωσαν περισσότεροι από 220.000 πολίτες, ξεκινάμε έναν νέο κύκλο για επιπλέον 30.000 ανέργους, σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Η ΔΥΠΑ βρίσκεται δίπλα σε όσους αναζητούν εργασία, παρέχοντας όλα τα σύγχρονα μέσα για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας με τα προσόντα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Επίδομα ανεργίας 2023 -2024: Τεράστια αλλαγή στην πληρωμή

Μία τεράστια αλλαγή στο επίδομα ανεργίας για το 2024 φαίνεται πως έρχεται από το υπ. Οικονομικών. Συγκεκριμένα, χιλιάδες άνεργοι θα πρέπει να ξεχάσουν εντελώς τον τρόπο που γινότααν η πληρωμή.

Επίδομα ανεργίας: Όλες οι αλλαγές στην πληρωμή

Αυτό που επιθυμεί το υπ. Οικονομικών είναι πλέον από το 2024 το επίδομα ανεργίας, όπως και μία σειρά από άλλα επιδόματα, πλέον να πληρώνονται σε προπληρωμένη κάρτα. Δηλαδή, να καταργήσουν τα λεφτά στην τράπεζα.

Στην ουσία να γίνει ένα επίδομα ανεργίας pass, το οποίο θα λειτουργεί όπως το market pass και fuel pass. Η κάρτα των ανέργων θα φορτίζεται και θα μπορούν με αυτή να κάνουν αγορές στα καταστήματα μέσω POS.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί το 2024 στη Βουλή και θα προβλέπει ότι τουλάχιστον το 50% των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να καταναλώνεται μέσω της χρήσης προπληρωμένης κάρτας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται σε μετρητά.

Πόσο είναι το επίδομα ανεργίας

Από την 1η Απριλίου 2023 το ημερήσιο επίδομα ανέρχεται στα 19,17 ευρώ και το μηνιαίο επίδομα ανεργίας στα 479,61.

Τέλος τα μετρητά και για το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ

Όρια θα μπουν και στο επίδομα γέννας, ύψους 2.000 ευρώ. Συγκεκριμένα αναμένεται να μπει και αυτό στο σύστημα προπληρωμένης κάρτας.

Με τη νέα αλλαγή, οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν τούς χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός ευρώ, αφού δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης, όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ετησίως τα 40.000 ευρώ. Από το 2024, τέλος, ο πολίτης τρίτης χώρας θα απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

Δώρο Χριστουγέννων 200 ευρώ σε συνταξιούχους: Η πληρωμή

Μποναμάς Χριστουγέννων για χιλιάδες συνταξιούχους, που θα λάβουν επίδομα από 100 έως 200 ευρώ αυτά τα Χριστούγεννα.

Πρόκειται για έκτακτη ενίσχυση, σαν αυτή που είχε δοθεί πέρυσι τον Μάρτιο, σε συνταξιούχους που πληρούν κάποια κριτήρια.

Αφορά 750.000 συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά.

Οι δικαιούχοι του έκτακτου δώρου έως 200 ευρώ

Πάμε να δούμε αναλυτικά ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν 100 ευρώ, ποιοι 150 ευρώ και ποιοι 200 ευρώ.

Αναλυτικότερα, δικαιούχοι είναι 750.000 περίπου συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ).