Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Μεγάλη ανατροπή με τους δικαιούχους των 480 ευρώ

0
715
epidoma reumatos aitisi gov.gr aade
Πότε η αίτηση για επίδομα ρευματος.

Μπορεί το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα να βρίσκεται λίγες μέρες πριν κλείσει για αίτηση, όμως, φαίνεται πως οι πολίτες του γυρίζουν την πλάτη και ας προβλέπει επίδομα που φτάνει ακόμα και τα 480 ευρώ.

Όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση η συγκεκριμένη επιδότηση αφορά σχεδόν 1,2 εκατ. πολίτες, όμως οι αιτήσεις δεν «τρέχουν» με τον επιθυμητό ρυθμό. Σύμωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι ανοιχτή εδώ και περίπου 20 μέρες, με μόνο 240.000 να έχουν κάνει αίτηση. 1 εκατ. περίπου πολίτες έχουν αδιαφορήσει.

Οι λόγοι δεν έχουν γίνει γνωστοί. Φταίει η περίοδος των γιορτών ή απλά είναι λίγα τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα, προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει.

Πάντως, λίγες μέρες πριν κλείσει η πλατφόρμα ας θυμιθούμε τι είναι το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα.

Τι είναι το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα με λίγα λόγια

Το επίδομα ρεύματος 2024 χορηγείται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου του 2024 για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της κύριας κατοικίας του δικαιούχου ανεξάρτητα αν είναι ιδιόκτητη, μισθωμένη ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν. Δεν θα καταβληθεί χρηματικά αλλά ως έκπτωση στο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας – εκκαθαριστικό ή έναντι – ανεξάρτητα από τον πάροχο (ακόμη κι αν αυτός αλλάξει)   

Χρειάζεται μία αίτηση στο MyΘέρμανση και η έκπτωση θα μπει σε λογαριασμό ρεύματος μετά τον Μάρτιο.

Εδω η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα 2024

Το κάθε νοικοκυριό υποβάλει μόνο μία αίτηση, δεν χρειάζεται να κάνει το κάθε μέλος αλλά μόνο ο ένας, καταχωρώντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας.

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ μπαίνετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και εκεί θα σας ζητηθούν τα εξής στοιχεία:

 • Η κατοικία σας είναι ενοικιαζόμενη/Εισάγετε έναν ΑΦΜ εκμισθωτή
 • Όνοματεπώνυμο Εκμισθωτή
 • Εισάγετε έναν ΑΦΜ/Όνοματεπώνυμο παραχωρούντος
 • Παρακαλούμε εισάγετε τον αριθμό παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος της κύριας κατοικίας σας
 • e-mail επικοινωνίας
 • Τηλέφωνο Οικίας
 • Κινητό τηλέφωνο

Μόλις γίνει ο έλεγχος των στοιχείων η ΑΑΔΕ θα αποστείλει τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για να ενημερώσει τους προμηθευτές ρεύματος ώστε να εφαρμοστή η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Τα δικαιολογητικά για το επίδομα θέρμανσης 2024

Για να κάνετε την αίτηση στο MyΘέρμανση θα πρέπει να έχετε τα εξής δικαιολογητικά:

 •  Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
 • το ονοματεπώνυμό του,
 • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
 • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
 • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
 • το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και
 • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Αφού ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια από την ΑΑΔΕ, αποστέλλονται τα στοιχεία ΑΦΜ δικαιούχου, ΑΦΜ που εκδίδεται ο λογαριασμός, ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας και το ύψος της επιδότησης που δικαιούται στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές και να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

Όλα τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται:

 • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
 • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.

Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.

 • Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
 • Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022, όπως έχει διαμορφωθεί κατά τη δημοσίευση της παρούσας. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού των τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο δηλώσεων.

Τα περιουσιακά κριτήρια ορίζονται ως εξής:

 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.