Εδώ το Youth Pass 2023 με αίτηση στο gov.gr

0
618
youth pass αιτηση 2023 gov
Η αίτηση για youth pass 2023 στο gov.gr

Στην τελική ευθεία για την ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ για νέους. Το Youth Pass 2023 ανοίγει για αίτηση στο gov.gr.

Με έναν πολύ απλό τρόπο οι νέοι ετών 18 και 19 ετών θα πάρουν μία ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους, αξίας 150 ευρώ, για μία και μόνο φορά. Θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να δουν θέατρο, να ταξιδέψουν, να κάνουν μία πολιτιστική δραστηριότητα.

Αυτό το voucher που θα αφορά αποκλειστικτικά στους 18άρηδες και τους 19άρηδες θα δίνεται κάθε χρόνο, σε κάθε παιδί που θα συμπληρώνει τα 18 του έτη. Ωστόσο, από το 2024 αλλάζουν οι ημερομηνίες για αίτηση και πληρωμή.

Τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, πάμε να δούμε τον αναλυτικό οδηγό για το Youth Pass 2023.

Ημερομηνία για αίτηση για Youth Pass 2023 στο gov.gr

Για το 2023 η πλατφόρμα στο vouchers.gov.gr ανοίγει στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα Πέμπτη. Δεν έχει βγει η ακριβής ώρα που ξεκινούν οι αιτήσεις.

Καταληκτική ημερομηνία για αίτηση είναι η Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023.

Ταυτόχρονα, η αίτηση θα μπορεί να γίνεται και μέσω ΚΕΠ.

Αίτηση για Youth Pass 2023: Εδώ η αίτηση στο gov.gr

Από την Παρασκευή θα μπαίνετε ΕΔΩ για να κάνετε την αίτηση.

Στη συνέχεια με τους κωδικούς Taxisnet μπαίνετε στην πλατφόρμα, πιθανότατα θα χρειάζεται κάποια επιβεβαίωση των στοιχείων σας, το τηλέφωνο και το email, ώστε να εκδοθεί η ψηφιακή κάρτα.

Μετά τη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων θα λαμβάνετε ένα SMS και ένα email με οδηγίες για την έκδοση και τη χρήση του voucher.

Πληρωμή Youth Pass 2023: Πότε παίρνετε τα λεφτά

Το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές έχει ως εξής:

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, τα λεφτά θα τά πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου, 5 ημέρες δηλαδή μετά τη λήξη των αιτήσεων στο vouchers.gov.gr.

Δεν αναφέρεται προς το παρόν αν οι πληρωμές θα γίνουν ταυτόχρονα στις 10 Δεκεμβρίου ή ανάλογα με την ημερομηνία της αίτησης.

Εάν δηλαδή κάποιος κάνει αίτηση την πρώτη ημέρα που θα ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr λάβει την ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ πιο νωρίς.

Αλλάζουν όλα για αίτηση το 2024

Αν και θα δίνεται εφάπαξ στους 18άρηδες, ωστόσο το νέο επίδομα θα γίνει μόνιμο.

Όμως, από την επόμενη χρονιά αλλάζουν οι χρόνοι της αίτησης. Συγκεκριμένα από το 2024 και κάθε χρόνο το gov.gr θα δέχεται τις αιτήσεις από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους.

Αλλάζει και η πληρωμή και θα γίνεται μία φορά κάθε χρόνο μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους.

Υπάρχουν κριτήρια για το Youth Pass

Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο κοινωνικό ή οικονομικό.

Τα 150 ευρώ θα τα λάβετε (σε ψηφιακή κάρτα) μόνο αν είστε 18 ή 19 χρονών.

Ποιοι παίρνουν 300 ευρώ Youth Pass

Άρα για τη φετινή ενίσχυση, μπορούν να κάνουν αίτηση, οι νέοι που συμπλήρωσαν είτε το 18ο έτος είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από 1.1.2022 έως και 31.12.2022.

Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

Επομένως, ένας νέος 18 ετών που υποβάλει φέτος αίτηση για το Youth Pass θα λάβει φέτος 150 ευρώ και το 2024 επιπλέον 150 ευρώ χωρίς να κάνει νέα αίτηση.

 Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Πού εξαργυρώνεται το Youth Pass

Για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.)

Επίδομα ανεργίας 2023 -2024: Τι αλλάζει με την πληρωμή

Αυτό που επιθυμεί το υπ. Οικονομικών είναι πλέον από το 2024 το επίδομα ανεργίας, όπως και μία σειρά από άλλα επιδόματα, πλέον να πληρώνονται σε προπληρωμένη κάρτα. Δηλαδή, να καταργήσουν τα λεφτά στην τράπεζα.

Στην ουσία να γίνει ένα επίδομα ανεργίας pass, το οποίο θα λειτουργεί όπως το market pass και fuel pass. Η κάρτα των ανέργων θα φορτίζεται και θα μπορούν με αυτή να κάνουν αγορές στα καταστήματα μέσω POS.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί το 2024 στη Βουλή και θα προβλέπει ότι τουλάχιστον το 50% των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να καταναλώνεται μέσω της χρήσης προπληρωμένης κάρτας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται σε μετρητά.