Allazothermosifona.gov.gr: Η νέα ημερομηνία για αίτηση

0
14371
allazothermosifonagovgr
Πότε η αίτηση στο allazothermosifonagovgr

Η… κοροϊδία με το πρόγραμμα «Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με αίτηση στο allazothermosifona.gov.gr συνεχίζεται.

Το πρόγραμμα που έχε ανακοινώσει το υπ. Ενέργειας εδώ και μήνες θα άνοιγε την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις. Μάλιστα, έδωσαν ακόμα και ημερομηνία. Συγκεκριμένα η πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr θα γινόταν ενεργή στις 2 Μαΐου.

Φυσικά βρισκόμαστε ακόμα στο περίμενε… για την αίτηση.

Νέα ημερομηνία για αίτηση στο allazothermosifona.gov.gr

Τώρα, έδωσαν νέα ημερομηνία – δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει ξανά ανατροπή – μέσα στον Μάιο.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» να ανοίγει την επομένη εβδομάδα. Δηλαδή, από τις 8 Μαΐου έως τις 12 Μαΐου.

Προς το παρόν η πλατφόρμα δεν είναι ανοιχτή, για να προσπαθήσετε να κάνετε αίτηση, ώστε να διεκδικήσετε ένα voucher για αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα με επιδότηση έως 905 ευρώ.

Αν και η διαδικασία της αίτησης είναι απλή, ωστόσο υπάρχουν ψιλά γράμματα για το πρόγραμμα, προϋποθέσεις και κριτήσεια.

Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει.

Τα κριτήρια για την αλλαγή θερμοσίφωνα

Η επιδότηση του θερμοσίφωνα δεν αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες. Αφορά και τους ενοικιαστές, αλλά μπορεί να γίνει και δωρεάν παραχώρηση, ενώ μπορείτε να αλλάξετε τον θερμοσίφωνα είτε της πρώτης είτε της εξοχικής κατοικίας.

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται βάσει κριτηρίων (εισόδημα, παιδιά, ΑΜΕΑ κτλ.). Ανάλογα το εισόδημα διαμορφώνεται και το ύψος της επιδότησης. Έτσι:

 • Ετήσιο Εισόδημα έως 5.000 ευρώ ανά μέλος οικογένειας. Επιδότηση: 60% (612 ευρώ – 904 ευρώ)
 • Ετήσιο Εισόδημα: 5.001 – 10.000 ευρώ ανά μέλος οικογένειας. Επιδότηση: 55% (561 ευρώ – 829 ευρώ)
 • Ετήσιο Εισόδημα: 10.001 € ανά μέλος οικογένειας
  Επιδότηση: 50% (510 ευρώ – 754 ευρώ

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και συγκεκριμένα:

 • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.
 • Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.
 • Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.
 • Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Η επιδότηση αγγίζει έως και το 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα.

 • Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του.
 • Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

Η τελική αξία της κάθε επιταγής που διαμορφώνεται από 510,48 ευρώ και φτάνει μέχρι και 904,84 ευρώ εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού), την τιμή αγοράς του.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα

Παίρνουν την επιδότηση του ηλιακού θερμοσίφωνα ΜΟΝΟ όσοι οικιακοί καταναλωτές έχουν στο σπίτι τους (όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και θέλουν να τον αλλάξουν με ηλιακό θερμοσίφωνα.

Αιτήσεις θα υποβάλλουν μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Προκειμένου να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει:

 • Να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του.
 • Να έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ » σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Οδηγίες για αίτηση στο allazothermosifona.gov.gr

Μόλις ανακοινώσουν το άνοιγμα της πλατφόρμας, θα μπείτε και με κάποια δικαιολογητικά θα κάνετε την αίτηση για την επιδότηση αγοράς.

Η διαδικασία για την αίτηση είναι απλή.

Θα πρέπει να βάλετε τα εξής στοιχεία:

 • Κωδικούς Taxisnet
 • ΑΦΜ
 • Δήλωση Ε1 για το 2021

Παράλληλα θα πρέπει να βάλετε τα εξής 4 στοιχεία:

 1. τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,

2. ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),

3. την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,

4. ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.