Εξοικονομώ 2024 χωρίς κριτήρια: Πότε ανοίγει – Αίτηση εδώ

0
87
exoikonomo 2024 aitisi gov pote anoigei kritiria
Πότε η αίτηση για το Εξοικονομώ 2024 χωρίς κριτήρια

Πολλά προγράμματα «Εξοικονομώ» βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης για το 2024 και το 2025. Αυτό που αναρωτιούνται όσοι θέλουν να κάνουν σημαντικές παρεμβάσεις στα σπίτια τους είναι πότε θα ανοίξουν οι αιτήσεις.

Το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στα σκαριά 7 προγράμματα Εξοικονομώ, με ένα από αυτά να αφορά το σύνολο του πληθυσμού.

Άλλα θα αφορούν τους κοινωνικά ευάλωτους με πολύ μικρό εισόδημα, ενώ στις αρχές του 2025 έρχεται και το μεγάλο Εξοικονομώ.

Πάμε να δούμε τι γνωρίζουμε για τα προγράμματα μέχρι τώρα.

Εξοικονομώ 2024 για όλους: Πότε ανοίγει, χωρίς κριτήρια, η αίτηση

Πότε ξεκινάει: Το μίνι Εξοικονομώ θα ανοίξει μέσα στο 2024, δηλαδή μέχρι τα Χριστούγεννα και θα μπορεί να το διεκδικήσουν όλοι.

Τα κριτήρια: Το πρόγραμμα δεν θα έχει κανένα κριτήριο.

Τι θα αλλάζεις: Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποια πράγματα θα μπορείς να κάνεις στο σπίτι με την επιδότηση.

Το ποσό της επιδότησης: Η μέγιστη επιδότηση είναι της τάξεως των 25.000 ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%.

Μόλις ανοίξουν οι αιτήσεις το άρθρο θα ανανεωθεί, με το Link που θα μπαίνετε για αίτηση.

 «Εξοικονομώ για ορεινά τουριστικά καταλύματα»

Το πρόγραμμα θα αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές ,όπως αυτές ορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορά κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά-διατηρητέα.

Το ποσοστό επιδότησης θα είναι 60% για τις μικρές επιχειρήσεις, 45% για τις μεσαίες και 35% για τις μεγάλες 

Εξοικονομώ 2025: Πότε έρχεται

Αρχές του 2025 αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί ένα μεγάλο «Εξοικονομώ», προϋπολογισμού περίπου 870 εκατ. ευρώ, με αυξημένες επιδοτήσεις για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.

Ανακυκλώνω – αλλάζω θερμοσίφωνα 2: Πότε ξεκινά

Είναι γεγονός θα έρθει σύντομα ο δεύτερος κύκλος του «Ανακυκλώνω – αλλάζω θερμοσίφωνα 2».

Είναι ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε στον δεύτερο κύκλο προτεραιότητα θα έχουν τα επιλαχόντα νοικοκυριά του πρώτου κύκλου με επιδότηση από 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά έως και 50% για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Εφόσον ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων από τα νοικοκυριά που έχουν προτεραιότητα, ο υπολειπόμενος προϋπολογισμός μέχρι εξάντλησής του θα είναι διαθέσιμος για υποβολή αιτήσεων από τα υπόλοιπα νοικοκυριά.

Σήμερα είναι ενεργά δυο προγράμματα εξοικονόμησης που αφορούν επιχειρήσεις, κυρίως τις πιο μικρές :

Πρόκειται για το Αλλάζω Συσκευή στις επιχειρήσεις, που βγάλαμε την άνοιξη, με συνολική δημόσια δαπάνη 105,6 εκατομμύρια, πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εως σήμερα έχουν συνολικά υποβληθεί 2.264 πλήρεις αιτήσεις ενώ υπό επεξεργασία υποβολής βρίσκονται επιπλέον 4.297.

Οι πλήρεις αιτήσεις καλύπτουν το 21,5% του συνολικού προϋπολογισμού. Χρηματοδοτείται εξοπλισμός, όπως αντλίες θερμότητας ή έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, αλλά και γενικά δαπάνες παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας που είναι απαραίτητες για την επίτευξη του ενεργειακού στόχου του προγράμματος (πχ αντικατάσταση λοιπού εξοπλισμού παραγωγής).

Το δεύτερο πρόγραμμα που πάλι βγήκε την Άνοιξη αφορά στη Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα, με συνολική δημόσια δαπάνη 176,75 εκατ. ευρώ.

Και αυτό χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Απευθύνεται σε επιχειρήσειςπου δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού.