Τιμολόγια ρεύματος ΡΑΕ: Πιο φθηνές τιμές τον Φεβρουάριο – Δείτε ΕΔΩ

0
1747
timologio reumatos 2023 prasino times
Οι τιμές για το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος

Τα τιμολόγια ρεύματος έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας και για τον μήνα Ιανουάριο, όπως λένε οι ειδικοί, το πιο φθηνό αποδείχθηκε το κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος. Τι θα γίνει όμως τον Φερβουάριο, που θα κυμανθούν οι τιμές, ποιο τιμολόγιο ρεύματος θα είναι το πιο φθηνό;

Οι ειδικοί αναφέρουν πως τον Φεβρουάριο αναμένονται να είναι πιο χαμηλά από ό,τι τον Ιανουάριο, καθώς οι τιμές στη χονδρεμπορική αποκλιμακώνονται, ενώ αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων για την εξασφάλιση πελατών.

Σε 20 περίπου μέρες, στα τέλη του Ιανουαρίου θα γνωρίζουμε τις τιμές του μπλε και του κίτρινου τιμολογίου ρεύματος. Πάντως, το 95% των καταλανωτών για το Ιανουάριο είτε διάλεξαν το πράσινο είτε κατέληξαν στο πράσινο, καθώς δεν μπήκαν στη διαδικασία να διαλέξουν. Ο Φεβρουάριος, ωσόσο, αναμένεται να είναι πιο κομβικός μήνας, αφού η επιλογή των καταναλωτών θα είναι πιο αυστηρή.

Ποιους συμφέρει το πράσινο, το κίτρινο και το μπλε τιμολόγιο ρεύματος

Αναφερόμενος στα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος Τύπου του Ινστιτούτου Καταναλωτών (Νέο ΙΝΚΑ) ανάλυσε ποιους συμφέρει το κάθε χρώμα.

«Όσον αφορά τα οικιακά τιμολόγια, κατανάλωσης έως 500 κιλοβατώρες για τον Ιανουάριο του 2024, έχουμε μια πρώτη εικόνα. Σαφώς είναι πιο φτηνά τα κίτρινα τιμολόγια διαφόρων εταιρειών (κυμαινόμενα), τα πράσινα στα οποία το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών έχει υποπέσει αυτόματα, τα μπλέ έχουν μία προσφορά από εταιρείες και είναι 14,9 σεντς η κιλοβατώρα το πιο φθηνό και μπορεί να φθάσει στα 16 και στα 17 σεντς». Ωστόσο, ο Παναγιώτης Γεωργιάδης συμβούλεψε: «Θα πρέπει ο καταναλωτής να συνυπολογήσει ως βασικό κριτήριο για το πού θα επιλέξει – Τι κατανάλωση κάνει, το πάγιο, εάν κάνει χρήση νυχτερινής κατανάλωσης (ΔΕΗ και ΕΛΙΝ προσφέρουν φθηνότερη νυχτερινή κατανάλωση)».

ΡΑΕ: Πού θα κάνετε σύγκριση τις τιμές ρεύματος Ιανουαρίου

Η ΡΑΕ έχει φτιάξει έναν ειδικό ιστότοπο ώστε οι καταναλωτές να μπαίνουν και να συγκρίνουν τις τιμές των παρόχων.

Να θυμίσουμε ότι ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να αλλάζει τιμολόγιο ακόμα κάθε μήνα αν το επιθυμεί. Δηλαδή να αλλάξει από πράσινο σε κίτρινο ή από κίτρινο σε πράσινο, χωρίς κανένα κόστος. Ωστόσο, για το μπλε, που είναι σταθερό και υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης για 3, 6 ή 12 μήνες.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να δείτε.

Ποιο είναι το πιο φθηνό τιμολόγιο τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της ΡΑΑΡΥ, προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία:

  • Πράσινο τιμολόγιο: Η τιμή χρέωσης για κάτω από 500 κιλοβατώρες/μήνα διαμορφώνεται στα 1,13635. Τον Δεκέμβριο η τιμή ήταν στα 0,145 ευρώ/κιλοβατώρα με επιδότηση.
  • Μπλε τιμολόγιο: Η πιο φτηνή τιμή για κατανάλωση κάτω από 500 κιλοβατώρες είναι 0,149 ευρώ/κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι στα σταθερά τιμολόγια δεν υπήρχε κρατική επιδότηση. Σημειώνεται, επίσης, ότι το μπλε τιμολόγιο είναι το μοναδικό που έχει ρήτρα αποχώρησης, προβλέπεται δηλαδή πέναλτι σε περίπτωση αλλαγής παρόχου ή προγράμματος.
  • Κίτρινο τιμολόγιο: Πρόκειται για τη χαμηλότερη χρέωση για κάτω από τις 500 κιλοβατώρες στα 0,12653 ευρώ/κιλοβατώρα. Τον Δεκέμβριο, η τιμή διαμορφωνόταν στα 0,17 ευρώ/κιλοβατώρα.

Το πιο φτηνό είναι το κίτρινο τιμολόγιο.

Αλλαγή παρόχου ρεύματος: Τα SOS

Τι πρέπει να προσέχει κάποιος που αλλάζει πάροχο:

  • Δεν επιτρέπεται χρέωση σε περίπτωση που επιλέξει ο καταναλωτής να του έρχεται ο λογαριασμός στο σπίτι όπως επιθυμούν πάρα πολλοί. Απαγορεύεται να μπει μια έξτρα χρέωση λόγω του ότι θα είναι έγχαρτος ο λογαριασμός του. Η χρέωση αυτή είναι παράνομη.
  • Πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής στους λογαριασμούς ρεύματος που θα παραλαμβάνει εάν αναγράφεται ο σύνδεσμος που τον παραπέμπει στον ιστότοπο εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ. Δηλαδή έχει ένα QR1 κωδικό που θα μπορεί ο καταναλωτής να μπαίνει και να βγαίνει κατευθείαν στην ιστοσελίδα, έτσι ώστε να συγκρίνει τις τιμές σε σχέση με τις ανταγωνίστριες εταιρείες, τους ανταγωνιστές παρόχους. Όπως επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης “υπάρχουν κάποιοι πάροχοι που μπορεί να μην έχουν αυτό το εργαλείο σύγκρισης σε αυτόν τον κωδικό QR κι εκεί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ο καταναλωτής, γιατί σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί από τη σχετική πλατφόρμα και το e-καταναλωτής και έχει παρατηρηθεί ότι είναι εκτός πλαισίου της ΡΑΕ. Άρα θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός σε τέτοιου είδους λογαριασμούς”.
  • Nα προσέχουν οι καταναλωτές στις προσφορές που δίνουν διάφοροι πάροχοι προς άγρα πελατών, π.χ στις εκπτώσεις συνέπειας, θα πρέπει να προσέχει και να διασταυρώνει κατά πόσο το ποσό της έκπτωσης είναι σωρευτικό για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Δηλαδή πολύ απλά μην του επιφέρουν τον πρώτο μήνα λόγω συνέπειας την έκπτωση και μετά τους επόμενους μήνες παρότι είναι συνεπής, δεν το συνυπολογίζουν αυτό ως προς το ποσό της έκπτωσης.
  • Προσοχή στις καμπάνιες παρόχων που αφορούν νέα προϊόντα, χωρίς αυτό να είναι ευδιάκριτο.

Πώς «βγαίνει» η τιμή στο πράσινο τιμολόγιο

Το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται από το ύψος της βασικής τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (αρχική τιμή ρεύματος όπως διαμορφώνεται με βάση τα κόστη του παρόχου και τα περιθώρια κέρδους), την πάγια χρέωση (το γνωστό πάγιο που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), τις τιμές των συντελεστών του μηχανισμού διακύμανσης (μαθηματικός τύπος που ενεργοποιείται όταν ο πάροχος δεν έχει προβλέψει με ακρίβεια την τιμή ρεύματος) και το ύψος των παρεχόμενων εκπτώσεων.