Χαιρετισμοί 2023: Τι ώρα ξεκινούν την Παρασκευή

0
1518

Ξεκίνησαν την Παρασκευή 3 Μαρτίου οι Χαιρετισμοί 2023 στην Εκκλησία.

Την Παρασκευή 3 Μαρτίου είναι οι Α’ Χαιρετισμούς, την Παρασκευή 10 Μαρτίου οι Β’ κτλ.

Τι ώρα ξεκινούν οι Χαιρετισμοί 2023

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου ψάλλονται στην εκκλησία κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Κατά κανόνα, η έναρξη των Χαιρετισμών προγραμματίζεται περίπου στις 17:00 με 19:00. Για να είστε ακριβείς, θα πρέπει να ρωτήσετε την ενορία σας, καθώς τα ωράρια από εκκλησία σε εκκλησία διαφέρουν.

Οι ημερομηνίες για τους Χαιρετισμούς 2023:

Α’ Χαιρετισμοί, Παρασκευή 3 Μαρτίου

Β’ Χαιρετισμοί, Παρασκευή 10 Μαρτίου

Γ’ Χαιρετισμοί, Παρασκευή 17 Μαρτίου

Δ’ Χαιρετισμοί, Παρασκευή 24 Μαρτίου

Ακάθιστος Ύμνος, Παρασκευή 31 Μαρτίου

Οι 24 στροφές των Χαιρετισμών της Θεοτόκου χωρίζονται σε 4 κομμάτια (4 «στάσεις»). Πριν από αυτές τις στροφές, οι ψάλτες ψέλνουν ένα άλλο που λέγεται «κανόνας των Χαιρετισμών».

Πότε ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος φέτος

Την πέμπτη Παρασκευή στις 31 Μαρτίου για φέτος, ο παπάς θα ψάλλει ολόκληρο το έργο, από την αρχή μέχρι το τέλος (ο Ακάθιστος Ύμνος).

Αργίες 2023: Πότε πέφτει Πάσχα

 • Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Σάββατο 25 Μαρτίου
 • Μεγάλη Παρασκευή: 14 Απριλίου
 • Μεγάλο Σάββατο: 15 Απριλίου
 • Κυριακή του Πάσχα: 16 Απριλίου
 • Δευτέρα του Πάσχα: 17 Απριλίου
 • Εργατική Πρωτομαγιά: Δευτέρα 1 Μαΐου
 • Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 5 Ιουνίου
 • Δεκαπενταύγουστος: Τρίτη 15 Αυγούστου
 • 28η Οκτωβρίου: Σάββατο 28 Οκτωβρίου
 • Χριστούγεννα: Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου
 • Σύναξη της Θεοτόκου: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου

Ακάθιστος Ύμνος 2022: Οι στίχοι

Πρόκειται για έναν ύμνο προς την Παναγία, που συμψάλλεται με το Μικρό Απόδειπνο τμηματικά το βράδυ της Παρασκευής των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ολόκληρη την Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδος των Νηστειών.

Η επικρατούσα παράδοση υποστηρίζει ότι ο Άκάθιστος Ύμνος γράφτηκε για τη διάσωση της Κωνσταντινούπολης από την πολιορκία των Αβάρων, ενός ταταρομογγολικού φύλου, το 626. Η σωτηρία της Βασιλεύουσας αποδόθηκε στην Υπέρμαχο Στρατηγό, την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ονομάστηκε «Ακάθιστος Ύμνος», επειδή, όταν ψάλλεται, το εκκλησίασμα στέκεται όρθιο, ενώ η εναλλακτική ονομασία του «Χαιρετισμοί», προέρχεται από τη συχνά επαναλαμβανόμενη λέξη Χαίρε.

Ο ποιητής του Ακαθίστου Ύμνου δεν είναι γνωστός, καθώς οι μακροχρόνιες έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε αναμφισβήτητα συμπεράσματα. Έχουν αναφερθεί τα ονόματα του Ρωμανού του Μελωδού, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Σέργιου, του διάκονου και ιαμβογράφου Γεωργίου Πισίδη, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Α’, του μητροπολίτη Νικομηδείας Γεωργίου Σικελιώτη, της Κασσιανής και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου.

Το ποίημα είναι μελοποιημένο, έχει μουσική και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο». Έχει 24 στροφές «οίκους», οι οποίοι αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.

Πολύ όμορφοι Χαιρετισμοί έχουν γραφτεί και για πολλούς άλλους αγίους, αλλά οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι η βασική έμπνευση για όλους τους άλλους που έχουν γραφτεί μετά.

«Τη Υπερμάχω Στρατηγώ»

Τον 7ο αιώνα, όταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης σώθηκε από την επίθεση των Αβάρων μετά από παρέμβαση της Παναγίας, όλοι έψαλλαν στην Αγία Σοφία τον Ακάθιστο Ύμνο όρθιοι, εξ’ ου και το όνομά του. Τότε, μάλλον, γράφτηκε το πασίγνωστο αρχικό τροπάριο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».

«Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια,

Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια.

Αναγράφω σοι η πόλις σου, Θεοτόκε.

Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,

Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον

Ίνα κράζω σοι· Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε».