Ακαθάριστα οικόπεδα – akatharista.apps.gov.gr: ΕΔΩ η δήλωση

0
1003
akatharista oikopeda dilwsi aitisi gov
Τι γίνεται με τη δήλωση για τα ακαθάριστα οικόπεδα στο gov.gr

Όσοι έχετε ακαθάριστα οικόπεδα μπορείτε να μπείτε στην ειδική πλατφόρμα στο gov.gr και με δήλωση – αίτηση να ζητήσετε να γίνει καθαρισμός.

Όσοι δεν το κάνετε μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα.

Η πλατφόρμα για την αίτηση άνοιξε στις 27/5 και αμέσως δόθηκε παράταση έως τις 30 Ιουνίου.

Ακαθάριστα οικόπεδα: ΕΔΩ η αίτηση στο akatharista.apps.gov.gr

Για να δηλώσετε τα ακάθαριστα οικόπεδα θα πρέπει να μπείτε ΕΔΩ με τους κωδικούς taxisnet.

Για να εισάγετε μία δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου σας επιλέγετε Υποβολή Δήλωσης.

Στην εισαγωγή δήλωσης επιλέγεται αρχικά αν είστε α) ιδιοκτήτης ή β) επικαρπωτής / μισθωτής / υπομισθωτής.

Στη συνέχεια, εάν το οικόπεδο διαθέτει ΚΑΕΚ που βρίσκεται σε ανάρτηση, τότε εισάγετε τον ΚΑΕΚ και πατάτε Αναζήτηση.

Για την εύρεση του ΚΑΕΚ μπορείτε να συνδεθείτε στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Αν ο ΚΑΕΚ είναι έγκυρος, η ψηφιακή υπηρεσία θα συμπληρώσει αυτόματα τα στοιχεία του οικοπέδου.

Διαφορετικά, εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση), τότε επιλέγετε Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ’87). .

Εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση), μπορείτε να εισάγετε τις συντεταγμένες, Χ και Υ (πρότυπο ΕΓΣΑ’87) ενός σημείου σύμφωνα με τις οδηγίες που μπορείτε να βρείτε εδώ. Στη συνέχεια πατάτε Αναζήτηση.

Θα σας εμφανιστεί το παρακάτω ενημερωτικό μήνυμα:

«Οι συντεταγμένες που εισάγατε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Το μήνυμα αυτό είναι απλά ενημερωτικό και σημαίνει ότι τα υπόλοιπα στοιχεία του οικοπέδου (Νομός, Δήμος κλπ.) δεν μπορούν να συμπληρωθούν αυτόματα από το Ελληνικό Κτηματολόγιο και για αυτό θα πρέπει να τα συμπληρώσετε εσείς.

Στο επόμενο βήμα, Στοιχεία Δηλούντος, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία σας. Σε περίπτωση που κάποια από τα στοιχεία λείπουν μπορείτε να τα εισάγετε.

Στο επόμενο, 3ο , βήμα δηλώνετε τις ενέργειες πυρασφάλειας που έχετε εκτελέσει.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε όλες τις ενέργειες πυρασφάλειας επιλέγοντας ΝΑΙ ή ΟΧΙ/ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ. Επίσης θα πρέπει να συναινέσετε στο κείμενο «Δηλώνω υπεύθυνα ότι προέβην…» καθώς η υποβολή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Τέλος επιλέξτε Υποβολή. Θα εμφανιστεί οθόνη επιτυχούς υποβολής με τον κωδικό της δήλωσης.

Ταυτόχρονα με την επιτυχή υποβολή, η δήλωση αφού λάβει ηλεκτρονική σφραγίδα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποστέλλεται στη θυρίδα του πολίτη.
Κάθε έτος επιτρέπεται η υποβολή μίας μόνο δήλωσης ανά οικόπεδο.

Στη σελίδα της Δήλωσης Καθαρισμού και στο πεδίο «Αρχείο Δήλωσης» μπορείτε να προβάλετε τη δήλωση σε μορφή PDF όπως ακριβώς είναι αποθηκευμένη στη θυρίδα του πολίτη.

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι περιλαμβάνει ο καθαρισμός

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, ο απαιτούμενος καθαρισμός των οικοπέδων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά που βρίσκονται στην επιφάνεια του εδάφους.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Απαγορεύεται η εγκατάλειψη ή απόρριψη των υπολειμμάτων καθαρισμού, ενώ απαγορεύεται αυστηρά η καύση τους, ιδίως κατά την αντιπυρική περίοδο.

Τσουχτερά τα πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Οι Δήμοι θα κάνουν τους ελέγχους για τα ακαθάριστα οικόπεδα και θα μπορούν να τσεκάρουν στο σύστημα αν έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα.

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από 1.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 54.000 ευρώ.