Πότε γιορτάζει ο Θωμάς 2024: Μπέρδεμα

0
661
giorti pote giortazei
Όλα τα νέα για τις γιορτές

Πότε γιορτάζει το όνομα Θωμάς για το 2024 και γιατί έχει δύο γιορτές;

Πριν δούμε την ημέρα που θα ευχηθούμε στον Θωμά, ας μάθουμε από πού προέρχεται το όνομα. Η λέξη Θωμάς προέρχεται από τα εβραϊκά.

Προέρχεται από το εβραϊκό όνομα Taumā που σημαίνει «δίδυμος». Έχει τις ρίζες του στη λέξη to’am που σημαίνει «δίδυμος».

Πότε γιορτάζει ο Θωμάς για το 2024: Δεν είναι μία φορά

Το όνομα Θωμάς έχει δύο γιορτές, με την κύρια, ωστόσο, να γιορτάζεται την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Η γιορτή είναι κινητή και είναι ανάλογα με το πΠάσχα.

Για το 2024 το όνομα Θωμάς γιορτάζει την Κυριακή 12 Μαΐου, γνωστή ως Κυριακή του Θωμά.

Ωστόσο, μέσα στο 2024 έχει ακόμη μία ημερομηνία γιορτή το συγκεκριμένο όνομα, στις 6 Οκτωβρίου 2024 που είναι του Αγίου Θωμά του Αποστόλου.

Ποια άλλα ονόματα γιορτάζουν με τον Θωμά

Εκτός από τον Θωμάα γιορτάζουν και οι : Τομ, Θωμαή

Γιατί λέμε ότι κάποιος είναι «άπιστος Θωμάς»

Ο Θωμάς ήταν Μαθητής του Χριστού και Απόστολος. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από την ζωή του Ιησού, όταν Αυτός αναστήθηκε επισκέφτηκε μετά από λίγες μέρες κάποιους από τους Μαθητές Του.

Ο Θωμάς όμως απουσίαζε εκείνη την ημέρα κι έτσι όταν του διηγήθηκαν οι υπόλοιποι Μαθητές που ήταν παρόντες τι είχε συμβεί, αυτός αδυνατούσε να πιστέψει ότι ο Κύριος όντως αναστήθηκε και παρουσιάστηκε στους συντρόφους του.

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά πως για να πιστέψει θέλει να δει τον Χριστό με τα ίδια του τα μάτια, αλλά και να ψηλαφίσει τις πληγές από τα καρφιά που είχε ο Ιησούς στα χέρια και στα πόδια Του, από την Σταύρωση Του.

Πράγματι, ο Χριστός εμφανίστηκε ξανά στους μαθητές Του μετά από οκτώ ημέρες. Τότε φώναξε δίπλα του τον Απόστολο Θωμά και του ζήτησε να ψηλαφίσει τις πληγές στο σώμα Του.

Ο Θωμάς το έκανε και τότε μόνο τον αναγνώρισε και πίστεψε ότι Αυτός ήταν ο Δάσκαλος του. Για αυτό και έμεινε γνωστός και ως άπιστος Θωμάς, μια φράση που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα όταν κάποιος είναι δύσπιστος, δηλαδή πιστεύει κάτι με δυσκολία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Εκκλησία μας, ο Θωμάς δεν ήταν παρών στην πρώτη επίσκεψη του Χριστού προκειμένου να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή αμφιβολία σχετικά με το θαύμα της Αναστάσεως.

Αμέσως μετά την Πεντηκοστή, ο Απόστολος Θωμάς, κήρυξε τον λόγο του Θεού, δηλαδή το Ευαγγέλιο, στην Περσία, την Ινδία και αλλού. Ο θάνατος του ήταν μαρτυρικός.