Πότε πέφτει για το 2025 του Αγίου Γεωργίου 2025. Πότε γιορτάζει ο Γιώργος και η Γιωργία για φέτος. Γιατί είναι για πολλούς μπέρδεμα και πώς να ξεμπερδευτείτε.
Διαβάστε περισσότερα στο eidiseistwra.gr.
Το ονόματα Γιώργος και Γεωργία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα και καθώς η γιορτή είναι άλλοτε κινητή άλλοτε σταθερή, κάθε έτος εορτάζεται ανάλογα με το πότε πέφτει το Πάσχα.
Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό ημερολόγιο, για τον εορτασμό της μνήμης του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, υπάρχει ειδικός τρόπος υπολογισμού.
Ανάλογα λοιπόν με το πόσο νωρίς ή αργά πέφτει το Πάσχα, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου πέφτει είτε στις 23 Απριλίου (όταν η γιορτή είναι σταθερή), είτε σε άλλη ημερομηνία όταν η γιορτή γίνεται κινητή.
Πότε είναι κινητή και πότε σταθερή η γιορτή του Αγίου Γεωργίου;
Επειδή είναι πολύ μεγάλη εορτή και επειδή ορισμένα τροπάρια που ψάλλονται για την μνήμη του περιέχουν αναστάσιμα λόγια, η γιορτή δεν μπορεί να γιορταστεί πριν από την Ανάσταση του Χριστού.
Έτσι, όταν η 23η Απριλίου πέφτει πριν το Πάσχα, δηλαδή πριν ή και την ίδια μέρα με την Κυριακή του Πάσχα, τότε αυτομάτως η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται για την Δεύτερη μέρα του Πάσχα. Διαφορετικά γιορτάζεται κανονικά στις 23 Απριλίου.
Πότε είναι η γιορτή του Γιώργου για το 2025
Για το 2025 θα εορταστεί κανονικά στις 23 Απριλίου, την Τετάρτη του Πάσχα.
Η ζωή του Αγίου Γεωργίου
Ο Άγιος Γεώργιος, γνωστός και ως Μεγαλομάρτυρας ή Τροπαιοφόρος, γεννήθηκε γύρω στα 275 μ.Χ., δηλαδή την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, στην περιοχή της Καππαδοκίας.
Προερχόταν από πλούσια και εύπορη οικογένεια, ενώ και οι δυο γονείς του ήταν χριστιανοί. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο πατέρας του Αγίου μαρτύρησε για χάρη του Χριστού όταν ο Άγιος Γεώργιος ήταν μόλις δέκα ετών.
Μετά την ενηλικίωση του, ο Γεώργιος κατατάχτηκε στο ρωμαϊκό στρατό και ήταν υπόδειγμα στρατιώτη.
Ο βίος του ήταν πλούσιος σε θαυματουργές πράξεις, ωστόσο, η πιο διάσημη είναι εκείνη κατά την οποία ο Άγιος καβάλα πάνω σε ένα λευκό άλογο σκοτώνει έναν δράκο. Αυτή μάλιστα είναι και η πιο γνωστή εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην εκκλησία μας.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο δράκος αυτός φρουρούσε μια πηγή στην περιοχή της Λιβύης, μην αφήνοντας τους ντόπιους να εφοδιαστούν με νερό. Μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής υποχρεώνονταν να θυσιάζουν τα παιδιά τους -ένα κάθε μέρα- για να εξευμενίσουν το θηρίο.
Μια μέρα ο Άγιος Γεώργιος που περνούσε από την περιοχή, σκότωσε με την βοήθεια του Θεού τον δράκο ελευθερώνοντας τους κατοίκους από την περίεργη αυτή ομηρία.
Ο Γεώργιος είχε μαρτυρικό θάνατο, ο οποίος οδήγησε στην αγιοποίηση του. Μετά από πολλά βασανιστήρια, από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ αποκεφαλισμού λόγω της πίστης του στον Θεό.